szerző:
Szentpéteri Izabella

Pozitív visszajelzés – mennyivel jobban működnének a munkahelyek, ha a kollégák gyakrabban használnák ezt az egyszerű, de annál hatékonyabb eszközt? A Mightifier alkalmazással már a gyerekek is átélhetik, mennyire jobb egy olyan közösség, amelynek tagjai naponta pozitív visszajelzéseket adnak egymásnak.

Az app a munkahelyi pozitív visszajelzéseket állítja a középpontba. Emlékeztetni kell az embereket arra, hogy csak a jó légkörű, barátságos munkahely tud hosszú távon produktivitást felmutatni?

A Mightifier azon van, hogy megteremtsen egy pozitív céges kultúrát, ahol a kreativitás fejlődhet. A kreativitás a jövő egyik kulcsa, főleg ha empátiával társul. Egy olyan munkahelyen nem lehetünk kreatívak, ahol nincs empátia. A rendszeres pozitív, tényeken alapuló visszajelzések a kollégák között segítik az empátiára való hajlam fejlődését, különösképpen akkor, ha ezt csoportmunkában teszik, és a tapasztalatok cserélődnek. Mi ezt a tanulási folyamatot aktív empátiának hívjuk. Valószínűleg bármilyen céges kultúrában kifejlődik a produktivitás, legalábbis egy bizonyos időre. Mindazonáltal a The World Economic Forum’s Global Empathy Index mérése alapján minél empatikusabb egy cég, annál magasabb annak produktivitása.

Mennyire mernek az emberek őszinték lenni a kollégáikkal? Az online térben könnyebben el tudják mondani a véleményüket?

A pozitív visszajelzések gyakorlást igényelnek. Sokkal inkább a kritikus üzenetek megfogalmazásához vagyunk hozzászokva. A Mightifier-féle visszajelzés tényeken és tetteken alapul, melyek megtörténtek. Nincs helye őszintétlenségnek. Közvetlen pozitív visszajelzést adni egymásnak ijesztő lehet mindkét fél számára. Azt is gyakorolni kell, hogyan fogadjuk a pozitív visszajelzéseket. A gyakorlást könnyebb elkezdeni különböző eszközök segítségével. Amint kialakul egy rutin, az adott csapat tovább léphet a szemtől szembeni kommunikációra.

Mi a Mightifier?

A Mightifier egy olyan applikáció, amely a pozitív kommunikációt segíti elő, többek között kollégák, tanárok és diákok között. Az app a pozitív pedagógiára épül, a módszer kifejlesztésében finn tanárok és diákok is részt vettek – a cél ugyanis a pozitív visszajelzések adása, az app készítői arra szeretnék rávenni a gyerekeket és a felnőtteket, hogy minél többször adjanak értékes, valódi pozitív visszajelzést osztálytársaiknak, munkatársaiknak.

A tanárok pedagógiai anyagokhoz is hozzájuthatnak, amelyek többek között feladatokat is tartalmaznak. A proaktív kommunikációhoz, párbeszédekhez útmutatókat mellékelnek, a gyerekek készségeit az „erősségi kártyák” hivatottak fejleszteni. A Mightifier mindenféle böngészőben megnyitható, az app angolul, finnül és svédül elérhető, de bármilyen nyelven kommunikálhatunk rajta. 

Még a legbarátságosabb légkörű munkahelyeken is akadnak konfliktusok. Megkönnyíti a konfliktusrendezést azt, hogy informálisan kommunikálhatnak egymással a munkatársak?

Ahol emberek vannak, ott nyilván akadnak konfliktusok. Az is jót tesz a munkahelyi légkörnek, ha időről időre a kollégák megmérettetik egymást, vagy ütköznek az álláspontok. A Mightifieren keresztül csak pozitív kommenteket lehet küldeni. Arra biztatjuk az embereket, hogy a konfliktusokat személyesen oldják meg, méghozzá minél hamarabb. Azután a Mightifieren ki lehet hangsúlyozni azon erősségeket, melyek az adott helyzet kezelését elősegítették.

Ezek szerint az app a pozitív visszajelzéseken alapul. Egyáltalán nem ajánlott rajta keresztül kritikusnak lenni?

Ha egy kolléga elront valamit, a vezetőjén áll, milyen intézkedéseket tesz, és személyes kapcsolatba kerül-e dolgozójával. Az ilyen fajta szituációban nem ajánlott bármiféle digitális eszköz vagy program használata, személyesen kell megoldani a kialakult problémát.

Az appot tanár-diák iskolai kapcsolatokok kommunikációs csatornájának is lehet használni.

A tanárok jobban megismerhetik diákjaik erősségeit a Mightifier-profiljaik alapján. Általában a tanárok mellőzik a diákok egymás közötti pozitív visszajelzések észrevételét. Ez a munkahelyekre is érvényes, de az is bebizonyosodott, hogy a Mightifier-profilok segítségével a vezetők könnyebben ismerhetik meg csapataik tagjait. Ez akkor különös értékes, mikor például a karrierben való előrelépést tárgyalják a felek.

A startup Finnországból indult. Mennyire javultak a finn munkahelyi kommunikációs folyamatok az app megjelenése óta?

Az iskolákban már látjuk a változást, de a cégektől még nincs elég saját adatunk. Azonban az embereket ugyanaz motiválja, mindegy, hány évesek, vagy hol vannak, a hatás valószínűleg ugyanaz.

A munkahelyi csapatépítésen és iskolai kommunikáción kívül kik és mire tudják használni az alkalmazást?

Mindenki szereti, ha megbecsülik. Mindannyiunknak kijár az, hogy felismerjék a képességeinket. Hallottuk gyerekektől, hogy otthon is használják a Mightifier módszerét, és szülőkkel, testvérekkel együtt örömüket lelik a kialakult eredményekben.