szerző:
Eduline

A következő feladatokat harmadikos diákoknak adták fel. Meg tudod oldani őket? A megoldást a lap alján mutatjuk meg. Ne csalj!

©

1. Egy tyúknak 1 feje és 2 lába van. Lábai száma tehát feje számának kétszerese. 23 tyúknak hányszor annyi lába van, mint feje?

2. Kata 10 évvel fiatalabb Zsuzsánál, aki tavaly 42 éves volt. Hány éves most Kata?

3. Géza és János testvérek. Géza kései gyerek, 15 éves volt a bátyja, amikor született. Ha János most 45 éves, akkor 20 év múlva hány évvel lesz idősebb az öccsénél, Gézánál?

4. Egy újszülött szürkebálna 4 és fél méter hosszú, illetve 1500 kg. Naponta 200 liter tejet szopik. Így 24 óra alatt a tömege 20 kg-mal gyarapszik. Hány nap múlva lesz a tömege 2000 kg?

5. Összesen hány olyan háromjegyű pozitív egész szám van, amelyben a számjegyek összege megegyezik a számjegyek szorzatával?

6. Egy dobozban háromszor annyi piros golyó van, mint fehér, és más színű golyó nincs a dobozban. Ha még beletennénk négy piros golyót, akkor az egyik színű golyóból ötször annyi lenne benne, mint a másikból. Hány golyó lehet eredetileg ebben a dobozban?

7. Pénzem négyötöd része fémpénz, egyötöd része papírpénz volt. Elköltöttem a fémpénzeim felét. Most az összes pénzemnek hányad része fémpénz?

8. Osztálytársak egy csoportja kiskutyákat sétáltat. Ha a fejeiket számoljuk meg (a kutyákét és sétáltatóikét együtt), akkor 18-at, ha pedig a lábaikat, akkor 50-et kapunk (a gyerekek két-, a kutyák négylábúak). Összesen hány kiskutyát sétáltatnak a gyerekek?

Ezeket is nézd meg

Őrült teszt: hány találós kérdésre tudjátok a választ?

Kifognak rajtad a találós kérdések? Próbáld ki

A nagy fejtörő teszt: mennyit sikerül helyesen megoldanod?

Vége a csütörtöködnek: Einstein "vicces" fejtörője

Zseniális fejtörő: hol lehet a kocsi?

Három villanykapcsoló, ami kiverte nálunk a biztosítékot

Megoldások:

1. Kétszer annyi.

2. 33 éves.

3. 15.

4. (2000-1500):20=25
A 2000 kg-ból kivonjuk a bálna jelenlegi súlyát, ami 1500 kg, majd az eredményt osztjuk a napi 20 kg gyarapodással. Így megkapjuk, hogy 25 nap alatt lesz majd 2000 kg.

5. 6.

6. 8.

7. 2/3.

8. 7.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!