szerző:
MTI

Hetven oktatási intézmény és tíznél több cég állított ki Székesfehérváron a Pályakörkép 2011 címmel a Fejér Megyei...

Hetven oktatási intézmény és tíznél több cég állított ki Székesfehérváron a Pályakörkép 2011 címmel a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által rendezett pályaválasztási kiállításon, amelyet Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitott meg pénteken.

Elmondta: a munkaerőpiacot a gyors változás jellemzi, ezért naprakész információk kellenek arról, melyek azok a készségek és kompetenciák, amelyek növelhetik a fiatalok esélyeit az elhelyezkedésben. Szerinte ennek egyik legjobb módja a közvetlen párbeszéd, amelyre a kiállításon lehetőség nyílik. Hozzátette, hogy a globális válság leginkább a pályakezdők lehetőségeit szűkítette, és az elhúzódó válság miatt mérsékelt munkahely kínálatbővülés várható.

A helyettes államtitkár problémának nevezte azt is, hogy egyes szakmákban túlkínálat, míg máshol égető munkaerőhiány alakult ki, ezzel párhuzamosan csökkent a szakmunkásképzésre jelentkezők száma. A gyakorlati képzés visszafejlődött, miközben versenyképes gazdasághoz versenyképes munkaerő szükséges. Kijelentette: a nehézségeket egyik napról a másikra nem lehet felszámolni, csak hosszútávra ható intézkedésekkel. Reményét fejezte ki, hogy „a helyi és a kormányzati intézkedések egyre több munkahely létesítésében öltenek testet.”

A Pályakörkép 2011 csütörtökön Dunaújvárosban indult, pénteken és szombaton a megyeszékhelyen folytatódik. A dunaújvárosi rendezvényen 25 iskola és hat munkáltató, míg a megyeszékhelyen 70 oktatási intézmény és több mint tíz cég állított ki. Az előző évek tapasztalatai alapján mintegy 10 ezer látogatóra számítanak a három napon.