szerző:
Eduline

A hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértését állapította meg, és 50 ezer forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kispesti Waldorf Iskolára, amiért elutasított egy leszbikus szülők által nevelt diákot.

©

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték, gyermeküknek új iskolát keresnek - idézte fel a Háttér Társaság a történteket. A leendő osztálytanítóval folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, már a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka jelezte, a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli - írja a hvg.hu.

A tanárnő szóban ugyan nem jelzett semmit, másnap viszont egy e-mailben közölte, “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az anyuka nem hagyta az esetet annyiban, az iskola vezetését ellátó igazgatási konferenciához fordult, hogy megtudja, egyetértenek-e a pedagógus döntésével. Miután a vezetőség közölte, a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak, úgy döntött, eljárást indít az iskola ellen.

A panaszosok a Háttér Társaság segítségével fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy félreértés történt, nem az osztályban tanuló többi gyermek, hanem a panaszos érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna.

A hatóság az iskola védekezésével szemben leszögezte, hogy “az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni arra hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él, és emiatt a közösség őt nem fogadná el, illetve az adott pedagógus a kialakult konfliktus feloldására nem képes. Az oktatási intézménynek egyik feladata kell, hogy legyen a felügyeletére bízott gyermekek egymás iránti toleranciára nevelése (...) Az eljárás alá vont magatartásával éppen a sokszínűség el- és befogadása ellen hatott, amelyre nem szolgálhat mentségként az általa alkalmazott pedagógusnak a konfliktus kezelésére való alkalmatlansága” - tették hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!