szerző:
Eduline

Számos diák az érettségi közeledtével kapkodásba kezd és rendszer nélkül vág neki az érettségi tételek bemagolásának. Ennél nagyobb hibát talán csak az követ el, aki nem is tanul semmit sem, de most összeszedtünk pár hasznos tippet, hogyan készülhetsz fel a tárgyaidból.

©

A legnagyobb probléma sokszor, hogy nem nézik át a diákok kellő alapossággal a korábbi évek vizsgáit és tételeit. Javasoljuk, hogy teszteld magad, minden tárgyadból oldd meg egy-egy érettségi feladatsort. Nem kell rohannod az idővel, a saját tempódban haladj végig az összes feladaton. Ha elkezdenél stresszelni, hogy sok időbe telt, végy egy nagy levegőt, mert a tételek jó kidolgozása során már meg is tanultad az anyag jelentős részét. Csak akkor kezdj mért idővel kidolgozni feladatsorokat, mikor már biztosabb vagy magadban.

Rendszerezetten tanulj, talán ez a második legfontosabb. Sokan úgy készülnek, hogy csak azokra az anyagokra koncentrálnak egy-egy tárgynál, amelyeket kevésbé sikerült elsajátítani. Érdemes végiglapozni az órai jegyzeteket, egy-két feladatot azokból is végezz el, amiből jónak érzed magad. Egyrészt önbizalmat is szerzel, másrészt rengeteg dolgot tudsz felfrissíteni, ami segíthet a kevésbé ismert anyagok megértéséhez.

Dolgozd ki saját tételeidet! Rengeteg segítséget talász az Eduline Puska.hu oldalon is, ahol egy témában több segédanyagot is találsz. A legjobb, hogy több anyag alapján te is elkészíted a sajátod, így biztosan rögzül, amit elolvastál. Ha az idő elteltével kicsit felejtenél, akkor sokkal könnyebb a saját logikád által leírtakkal felfrissíteni a tudásod.

Az érettségit megelőző időszakot sokan a szobájukba zárkózva töltik. Nem kell lemondanod a közösségről, sőt! Igényeitek szerint, de érdemes találkozni és együtt is tanulni egy kicsit. Elmondhatjátok egymásnak az eddig megtanult tételeket, így fény derülhet kidolgozandó részekre, és segíthetitek is egymást, ha valakinek egy tétel problémát okoz. Ha tanítod a másikat, közben te is jobban megtanulod a tételeket.

Ha már órák óta a tételek fölött ülsz, szakítsd meg kicsit a tanulást. Ha teheted, ugorj el futni vagy kerékpározni, a cél, hogy felfrissítsen - azaz ne hajtsd túl magad. Így sokkal kiegyensúlyozottabban tudsz készülni és aludni is könnyebb lesz az egész napos tanulás után, ha akkor vezeted le.