szerző:
Lapszemle

Egyre nagyobb a nyomás a brit iskolákon, hogy a tanárok még csak ne is említsék a Harry Pottert. Főleg vallásos szülők tiltakoznak a világhírű mű ellen, ami szerintük a boszorkányságot dicsőíti. Az iskolaigazgatók tiszteletben tartanák a vallásos szülők aggodalmát, annak ellenére, hogy remek ösztönzőnek tartják J K Rowling könyveit.

 

©
Egy kormánytisztviselő szerint az iskoláknál főleg egyes keresztény és muszlim szülők tiltakoznak a szerintük okkult mű ellen – írja a Telegraph.

A Harry Potter persze nem kötelező olvasmány Nagy-Britanniában, de gyakran előfordul, hogy órákon hivatkoznak rá, ami nem meglepő, hiszen a jelenkor egyik meghatározó kulturális termékéről van szó.

Azonban a már említett kormánytisztviselő szerint többször előfordult, hogy vallásoktatáson került elő példaként szinte a Bibliával egy szinten a varázslótanonc története. Ehhez azért hozzátartozik, hogy Nagy-Britanniában a vallásoktatás nem hittan, a gyerekek itt inkább a vallások történetét tanulják.

Az iskolaigazgatók szövetsége úgy látja, tudatosítani kéne a szülőkben, hogy a Harry Potter igenis hasznos mű. No, nem éppen a vallásoktatás terén, de például sok gyereket ezzel a művel lehet a legsikeresebben olvasásra ösztökélni. Ha azonban még így sem tetszik Rowling műve a szülőknek, a tanár felelőssége ezt tiszteletben tartani, és alternatívát kínálni – véli a szövetség.