szerző:
Eduline

Szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és 40 ezer forintot is be kell fizetniük azoknak a pedagógusoknak, akik szakértőként akarnak részt venni a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok minősítési eljárásában.

Nem olcsó mulatság, ráadásul szigorú követelményeknek is meg kell felelni ahhoz, hogy valaki tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértővé válhasson. Az a pedagógus jelentkezhet ugyanis, aki legalább 14 év szakmai tapasztalattal rendelkezik, van szakvizsgája, legalább ötéves tapasztalatot szerzett arról az intézménytípusról, ahol tanfelügyelő szeretne lenni, és jelenleg is pedagógus-munkakörben, pedagógiai szakértőként vagy pedagógiai előadóként dolgozik.

Az országos szakértői névjegyzékben nem kell szerepelni, ugyanakkor a minősítésre felkészítő képzés elvégzése után jelentkezni kell a névjegyzékbe. Ezért 40 600 forintot kell fizetni.

Többlépcsős szűrés: az online teszten is át kell menni

Ezután a jelentkezőknek két online tesztet kell kitölteniük: az egyikkel a szakértői kompetenciákat vizsgálják, a másik a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési munkához kapcsolódó jogszabályok ismeretét ellenőrzi. Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett információk szerint a tesztek eredményeit is figyelembe véve alakítják ki az egyes képzési ütemekbe sorolt szakértők listáját.

©

Az első ütemben, április és május között ezer fő képzését tervezik távoktatásos és kontaktórás formában. Utóbbit hétvégenként szervezik meg, összesen négy alkalommal, budapesti és vidéki helyszíneken – az útiköltséget a résztvevőknek kell állniuk.

A jelentkezőknek a képzések megkezdéséig össze kell állítaniuk portfóliójukat, és meg kell szerezniük a képzés megkezdéséhez szükséges munkáltatói hozzájárulást. A jelöltek egy óráról sem hiányozhatnak, és készíteniük kell egy videófelvételt egy tanítási órájukról, foglalkozásukról, amelyhez a szülői hozzáárulást is meg kell szerezniük.

Ötezren ellenőriznek

A tanfelügyeleti és minősítési munkát ötezer szakértő végzi majd – a tanárok minősítésére egyébként 10 milliárd forint uniós forrást fordítanak. A pedagógusok portfóliójáról itt olvashattok, a pedagógus-életpályamodellről szóló cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!