szerző:
Eduline

Sok diák nagyon utálja a váltócipőt, ami már évtizedek óta kötelező sok iskolában. Hogy nekik felüdülés lenne-e zokniban vagy mezítláb mászkálni a suliban, nem világos, de egy kutatás ezt javasolja.

©

A Bournemouth University kutatása szerint azok a gyerekek, akik nem viselnek cipőt az osztályteremben, sokkal jobban teljesítenek viselkedés és tanulás terén is - írja a Telegraph.

Ez elsőre elég nagy badarságnak tűnik, pedig 25 ország 100 iskolájában végeztek kutatásokat, és az eredmények egyértelműek. De mégis mi köze van egy ruhadarabnak az iskola teljesítményhez?

A kutatók szerint cipő nélkül sokkal otthonosabban érzik magukat a gyerekek a suliban. Logikus, nem? Az otthonihoz hasonló körülmények megteremtésével akár a tanórák számát is növelni lehet (persze nem nálunk, ahol már így sem kevés időt töltenek suliban a gyerekek), mivel nyugodtabban és jobban figyelnek a diákok.

A kutatók egyébként hasonló logika szerint az asztalokat és a székeket is száműznék, de legalábbis csökkentenék a számukat. Mivel szerintük a gyerekek otthon sem egy széken vigyázban ülve, az asztalnál tanulnak, így az iskolában sem kéne ezzel kínozni őket.

Egyébként a korai vizsgáztatásokat is hanyagolhatnák, mivel elképesztő nyomást tesz a kisiskolások vállára az ebből fakadó stressz. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.