szerző:
Eduline

Széchenyi-díjas onkológus, aki időnként furcsa nyilatkozatokat tesz - de mit érdemes még tudni Kásler Miklósról, az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetőjéről?

©

Kásler Miklós neve már 2014-ben felmerült, igaz, akkor még nem miniszterként, hanem Szócska Miklós egészségügyi államtitkár utódjaként. Kásler akkor a Magyar Narancs portréja szerint nemet mondott, úgy tudják, azért, mert az „államapparátusból nincs visszaút, az nem egy nyugdíjas állás” - írja a hvg.hu.

Kásler 1992 óta vezeti az Országos Onkológiai Intézetet, a már hivatkozott portré szerint „ő maga a magyar onkológia, nélküle nem történik semmi”, a nevéhez kötik az onkológiai ellátás centralizálását. Tevékenységét ellentmondásosan ítélték meg: bár vezetői és menedzseri képességeit elismerték, sokan bírálták azért, hogy csak a saját intézete érdekeit nézte, egyesek szerint dikatatórikus, katonás, erőből irányító személyiség.

A HVG-nek adott portréinterjúban Kásler azt mondta, „vallom, hogy meg kell próbálni konszenzussal előbbre jutni, (…) ezt tartom emberi magatartásnak. Hadd említsek egy történelmi analógiát: Churchill térben és időben is tudott gondolkodni, Hitler erre képtelen volt. Churchill figyelembe tudta venni az afrikai helyzetet, a gyarmatok erejét, Amerika, Kanada hozzállását. Én is hasonlóan gondolkodom, igyekszem figyelembe venni lépéseim következményeit."

A Magyar Narancs azt írta, minden politikai oldallal volt kapcsolata, a mindenkori kormányhoz lojális, de alapvetően jobboldali beállítottságú, konzervatív ember. 2007-ben – vagyis a Gyurcsány-kormány alatt a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2015-ben ugyanennek egy másik fokozatát kapta meg, idén Széchenyi-díjas lett.

Szaktekintélye mellett volt néhány különös nyilatkozata, ezekről a hvg.hu teljes cikkében olvashattok.

Változás előtt áll a Klebelsberg Központ? Június végén lejár a Klik-elnök megbízatása

A Klebelsberg Központ 3,4 milliárd forintnyi támogatást szán arra a költségvetéséből, hogy azok az iskolák, amelyek sikereket értek el valamilyen módszertani vagy egyéb újítással, más iskoláknak is átadják a tudásukat, valamint az intézmények fejlesszék az infrastruktúrájukat - mondta a Magyar Időknek adott interjúban Solti Péter, a központ elnöke.