szerző:
Eduline

A Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai olyan védőruhát fejlesztettek, amely nem csak a tűztől véd, de méri a levegőben lévő egyéb károsanyagok mennyiségét is.

©

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tesztelte a kőlaposi bázisán azt az okos tűzoltóruhát, amelyet középiskolák diákok felesztettek. A tűz mellett tesztelt ruha alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett több veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is.

Zsigó Zsolt és diákjai, Nagy Enikő és Sivák Levente már többször álltak elő különböző ötletes fejlesztésekkel a rendvédelmi szerveknek - írja a hvg.hu. Leguújabb ötletük szerint tűzoltókabátba épített érzékelők segítségével az eseménytől távol is elemezhetővé válhat, hogy milyen veszélyes körülmények között kell dolgoznia a tűzoltóknak.

A héten komoly teszten esett át a prototípus, a kőlaposi bázison mesterséges tálcazűz mellett hajtottak végre feladatokat - ezt Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő is a helyszínen követte, a megyei igazgatóságnak évek óta jó kapcsolata van az oktatási a Bánki Donát Szakközépiskolával.

A diákok fejlesztésükkel neveztek a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyre.