szerző:
Eduline

Bár akár börtön is járhat érte, néhány kattintással találni olyan hirdetéseket, amikben idei diákigazolvány-matricákat árulnak. Egyesek a sajátjukat adják tovább, mások azonban bármilyen érvényesítő matricát be tudnak szerezni.

A hónap végén lejár a tavasszal kiadott diákigazolvány-matricák érvényességi ideje, és ahogy ez minden évben lenni szokott, most is megjelentek az ezzel kapcsolatos netes apróhirdetések.

Pár kattintás a neten, és már található is matrica. Míg tavaly még 10 ezer forintért is simán lehetett érvényesítő matricához jutni, idén már inkább csak 25 ezer forintos hirdetésekbe botlottunk.

Az egyik hirdető ezt írja: „a matrica eredeti, az eredeti íven található tehát nem lekapart!! Mindösszesen 2 db-ot fogok kapni a tanárnőmtől, aki előbb hív az kapja, az ár fix a nagy kereslet miatt”.

Az eladó tehát a fenti esetben nem lekaparta saját okmányáról a matricát, hanem valahogy eredeti állapotában jutott hozzá. Egyes hirdetők minden iskolatípushoz, nappali és esti tagozatos igazolványhoz is tudnak matricát szerezni.

A diákkal főleg utazási kedvezményeket lehet érvényesíteni, a BKV-bérlet például 9500 forint helyett 3450 a tanulók számára. MÁV-on és Volánon féláron jegyeket és akár 90%-os kedvezménnyel bérletet is lehet vásárolni.

Lebukás esetén azonban akár bűncselekménnyel is vádolhatják a hamis matricát használót, így akár börtönbüntetés is járhat érte. Az ellenőröknek gyanús lehet, ha sérült a matrica, vagy nem egyezik az igazolvány és a matrica kódja.