szerző:
Eduline

Bár az EMMI szerint is 42 ezer diák esett ki az iskolából 16 évesen, az államtitkár szerint nincs veszély, mert logikája szerint saját jövedelmükből élnek.

©

Az országgyűlés hétfői ülésén folytatódott az oktatási törvények vitája, ezzel kapcsolatban - a nem szakpolitikus - Rétvári Bence államtitkár megjelenése miatt biztosra lehetett venni, különleges gondolatok is elhangoznak majd az ülésteremben.

Rögtön a hivatalos vitát megelőző bemelegítésnél Bangóné Borbély Ildikóval keveredett párbeszédbe az államtitkár. Az MSZP politikusa szerint a lakosság 44 százaléka él szegénységben - írja az MTI tudósítása. Okolta a tankötelezettség 18-ról 16 évre történt korábbi leszállítását, amellyel sokan szorulnak ki az ellátásból, és 220 ezerre tette a veszélyeztetett gyermekek számát.

Az EMMI hosszú idő után néhány hete tette közzé saját adatait, miszerint 42 ezer 16-17 éves fiatal hagyta el az iskolát. Jelentős részük hátrányos helyzetű, legtöbbjük előtt szakma hiányában csak a közmunka jelent megélhetést.

Ennek tudatában Rétvári mégis úgy nyilatkozott, hogy a kormány egyik legnagyobb erénye, hogy "nem halat adott az embereknek, hanem megtanította őket halászni", 600 ezer ember már nem segélyből tengődik, hanem saját jövedelméből. Szólt még azokról az intézkedésekről, amelyet a kormány tett a családok érdekében.

Felmerül a kérdés, hogy az a legalább 42 ezer fiatal valóban "megtanult-e halászni". Az a sajátos megfogalmazás is szót érdemel, miszerint már nem segélyből - hanem a közmunkaprogramon keresztül ugyanúgy közpénzből -, saját jövedelmükből tengődnek az emberek. 600 ezren.

A családok javára tett intézkedések valóban széleskörűek voltak, ám nem egy esetben visszaütött:

  • Az ingyenes tankönyvek rendszerének feltétele, hogy állami tankönyveket kapnak a diákok, melyek minőségét számos kritika ért.
  • A rászoruló gyerekek számára kiszélesítették az ingyenes iskolai étkezés lehetőségét, már a szünetek alatt is kapnak ételt a gyerekek. Ismét felmerül a kérdés, hogy itt mennyiben érvényes az a Rétvári Bence állítás, hogy "nem halat adott az embereknek, hanem megtanította őket halászni". Lényegében az állam eteti a szegények gyerekeit, mert ők olyan helyzetben vannak, hogy nem tudják a sajátjaikat megfelelően ellátni. Nézőpont kérdése, hogy ez siker-e.

Tantermeket, uszodákat és komplett iskolákat ígér a kormány

Országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére.