szerző:
Eduline

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, egri Neumann János Középiskola és Kollégium és szintén budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola vezeti a HVG alapítványi középiskolákról készített 2018-as rangsorát.

A HVG 2018-as, alapítványi iskolákról készített rangsorának élén a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakképző Iskola áll, de a legjobbak közé közé került a szintén budapesti Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakközépiskola és az egri Neumann János Középiskola és Kollégium is.

Rang (két tanítási nyelvű iskolák)

Intézmény

1.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakképző Iskola (Budapest)

2.

Neumann János Középiskola és Kollégium (Eger)

3.

Lauder Javne Zsió Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)

4.

Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakközépiskola (Budapest)

5.

BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (Budapest)

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

Itt a HVG 2018-as középiskolai rangsora: a száz legjobb gimnázium

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Ezen a héten jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.

Itt a 2018-as középiskolai rangsor: ez a tíz legjobb vidéki gimnázium

A vidéki gimnáziumok közül a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és a veszprémi Lovassy László Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.