szerző:
MTI

Rohamosan csökken a magyar diákok létszáma Horvátországban - figyelmeztetett az Új Magyar Képes Újság (ÚMKÚ) című...

Rohamosan csökken a magyar diákok létszáma Horvátországban - figyelmeztetett az Új Magyar Képes Újság (ÚMKÚ) című horvátországi magyar hetilap honlapján pénteken.

Az alacsony születési arányon túl ennek az is oka, hogy Horvátországban egyre több szülő inkább horvát, mint magyar tagozatra íratja be gyermekét. Ezért az utóbbi években jelentősen, idén már drasztikusan lecsökkent, különösen az első osztályokban, a magyarul tanuló diákok száma - derül ki az ÚMKÚ cikkéből.

A 2007/2008-as és a 2011/2012-es tanévet összevetve 20 százalékos volt a magyar intézményekben tanulók létszámcsökkenése. A magyar óvodákban 23 százalékkal kevesebb óvodás volt, az általános iskolákban 17,5, a középiskolában pedig 16 százalékkal kevesebb diák volt, mint négy évvel korábban.

Az alacsony születési arány mellett a legfőbb gondot az okozza, hogy sok szülő úgy véli, gyermeke sikeresebb lesz, ha az állam nyelvén tanul. A négy és fél millió lakosú Horvátországban 2001-ben mintegy 16 és fél ezer ember vallotta magát magyarnak. Magyar tannyelvű intézménybe óvodától a középiskoláig összesen 413 gyermek jár, további kilencszáz heti néhány órában tanulja a magyart.