szerző:
Eduline

A szülők is tiltakoznak a közoktatás helyzete miatt, ezért egyes iskolákban akár a diákok fele is hiányozhat február utolsó napján.

©

„Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért” néven hoztak létre Facebook-oldalt szülők, hogy így csatlakozzanak a tanárok tiltakozásához. Ők hozták létre a Nem leszek suliban nevű akciót, amiről korábban írtunk, a lényege, hogy a szülők február 29-én nem engedik gyereküket iskolába. A kezdeményezéshez már több mint háromezren csatlakoztak. Korábban itt írtunk az akcióról.

Puskás Krisztina, a kezdeményezés egyik szervezője az Eduline-nak elmondta, nem lesz olyan iskola az országban, ahol legalább egy szülő ne csatlakozna az akcióhoz. Tudnak azonban olyan intézményről is, ahol az igazgató megtiltotta, hogy bárki hiányozzon az adott napon (ezt egyébként hivatalosan aligha tehetik meg, így Puskás bízik abban, hogy ennek ellenére lesznek csatlakozók abból az intézményből is).

Bizonyos helyeken – 41 százalékban Budapesten csatlakoztak az eseményhez – akár 30-50 százalékos hiányzásra is számítani lehet.

Kapcsolódó cikkek

Márciusban jön az újabb tüntetés

Nem jut pénz a rászoruló gyerekekre sem a Kliknél

Egy tanárnál betelt a pohár, közzé tette, mennyit keres

„Sok-sok iskola, tanár írt nekem köszönő levelet, mert már hiányzott nekik a szülői visszajelzés és támogatás, ezért nagyon örülnek a kezdeményezésnek. Több szülői közösség is összefogott, hogy például az aznapi gyermekfelügyelet megoldott legyen” – írta megkeresésünkre Puskás.

A szervező egyébként kapott kritikákat, de ő állítja, kizárólag szülőként szervezkedik, ahogy fogalmaz, „igen, úgy keltem egyik nap, hogy tennem kell valamit, és csak a gyermekeim állnak mögöttem”.

A szülői összefogás is támogatja a tegnap megalakult Civil Közoktatási Fórumot, és részt is vesz benne, ezenkívül nagyjából az összes eddig megjelent tiltakozó megmozdulással együttműködnek.

A tanárok, szülők és diákok tiltakozásáról szóló legrfrissebb híreket itt találjátok.