szerző:
Csik Veronika

Tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban – van olyan osztály, amely az osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is.

©

Az Eduline-t egy szülő tájékoztatta arról, hogy a gimnázium tanári karából a nyár folyamán tizenketten mondtak fel. A távozó pedagógusok zöme már nyáron közölte, hogy máshová megy dolgozni, de olyan kolléga is volt, aki a tanév megkezdését követően mondott fel – ezt egy, a neve elhallgatását kérő, jelenleg is az iskolában dolgozó tanár is megerősítette. A legtöbben a XXII. kerület más iskoláiban helyezkedtek el, de mentek tanárok a Kempelen Farkas Gimnáziumba, a Szent Imre Gimnáziumba és a Piarista Gimnáziumba is.

Információink szerint az iskola igazgatója kijelentette, hogy élni fog a két hónapos felmondási idő „ledolgoztatásával”, vagyis vannak olyan pedagógusok, akik emiatt jelenleg még a gimnáziumban tanítanak – hiszen míg a helyükre nem tudnak új kollégát felvenni, addig is meg kell tartani az órákat.

Feszült a helyzet?

Az Eduline-nak nyilatkozó szülők elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, szerintük ugyanis a tanárok eddig is nehezen tudtak vele együtt dolgozni. Manolovitsné Erdőközi Orsolya 2015-ben annak ellenére kapta meg az igazgatói széket, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította.

„Több szülő a Facebookon kért segítséget, és több csoportban is megjelentek az iskolával kapcsolatos posztok. Sokan arra kíváncsiak, hogy melyik iskolába érdemes átvinni a gyereket” – mesélte az Eduline-nak egy érintett szülő. „Elmentek az iskolából olyan tanárok is, akik miatt a gyerekeknek érdemes volt az intézménybe járni, most már ez sincs” – tette hozzá.

Megkerestük Manolovitsné Erdőközi Orsolyát is, mit gondol a kialakult helyzetről, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

Változtathatnak a pedagógusok minősítési rendszerén?

Az elmúlt években a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógusbér-emelést hajtotta végre - hangoztatta Bódis József oktatási államtitkár, aki azt is hozzátette, hozzányúlnak a pedagógusok minősítési rendszeréhez. Az államtitkár sajtótájékoztatóján kifejtette: a folyamat 2013-ban kezdődött, 34 százalékos emeléssel, majd ezt követően minden évben 3,5 százalékkal nőttek a bérek, és összesen 50 százalékkal bővültek a kerestek.