szerző:
Eduline

Az egyetemeken használt Neptun nevű szoftvert akarja bevezetni az iskolákba a kormány – értesült a hvg.hu. A közbeszerzést fű alatt bonyolítják, szinte senki nem hallott a pályázatról, amelyre egyedül a Neptun fejlesztőjét hívta meg a minisztérium háttérintézménye.

©

Úgy tűnik, kilép az egyetemek, főiskolák falai közül a Neptun rendszer, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis felkérte a Neptun fejlesztőjét, hogy 800 millió forintért szabja rá az iskolákra is a szoftvert.

Jelenleg ugyanis nem megfelelő arra, hogy a segítségével tartsák nyilván a 7. osztályos diákok fizikajegyeit, hiányzásait – írta a hvg.hu.

Ugyanakkor ezek a szoftverek a felsőoktatási rendszerre lettek kifejlesztve, a közoktatáshoz legfeljebb annyiban hasonlít az egyetemek működése, hogy itt is, ott is tanév van, a diákok jegyeket kapnak. Például a felsőoktatásban nincsenek osztályok, az előadásokon nem vezetik a hiányzásokat. Az iskolákban nincs kreditrendszer és vizsgaidőszak, a Neptunt szinte teljesen át kell alakítani ahhoz, hogy a közoktatás egészére (általános és középiskolákra, szakoktatásra, gimnáziumokra) kiterjeszthető legyen.

Hatalmas munka vár az SDA Informatika Zrt.-re, hiszen a pályázati kiírás szerint egy „specifikációval” kell indítson, azaz írnia kell egy tervezetet arról, hogyan fog kinézni majd a Neptun középiskolai változata, a Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer).

További részleteket a hvg.hu oldalon olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!