szerző:
Gál Éva Laura

2013 szeptemberétől sakkozni is tanulnak majd a közép- és általános iskolások, július közepére elkészül a sakkra vonatkozó kerettanterv-részlet is.

©

„A sakkozó gyerekek nem csak a sakkban jók. Jobbak például a logikai képességeik, de a szövegértés - amely látszólag távol áll a sakktól - is jobban megy nekik, mint azoknak, akik nem sakkoznak" - mondta Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke a SMART Kreatív Interaktivitás 2013 elnevezésű országos digitális tananyagkészítő pályázat díjátadóján.

Révész szerint a játék sikerélményt nyújt, az pedig segít a diákoknak az akadályok leküzdésében - könnyebb például az iskolakezdés, könnyebben tudnak beilleszkedni az osztályközösségbe is. "A gyerek érdeklődését kell felkelteni, hogy ne érezze azt, hogy dolgozik, hanem azt, hogy játszik" - tette hozzá a fideszes parlamenti képviselő.

Bár az iskolai sakkoktatás részleteiről még alig-alig lehet tudni valamit - a NAT nem részletezi, hogy tanárok vagy sakkoktatók tartják-e majd a foglalkozásokat - a kerettanterv sakkra vonatkozó része július közepéig elkészül. A Nemzeti alaptantervről szóló korábbi cikkeinket itt találjátok.

Polgár Judit nagymester szerint a sakknak fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében és szocializációjában, mert olyan stratégiákat tanít meg, amelyeket a való életben is lehet alkalmazni. „Tudni kell a lépéseinket tervezni, előrelátni és ha kell, anyagot beáldozni” – mondta a díjátadón a sakkozó, aki 23 évig vezette a női sakkozók világranglistáját. Szerinte a játék legnagyobb előnye, hogy közben használjuk az agyunkat – míg a digitális technika világában ezt sokszor a gépek teszik meg helyettünk.

Sakktörténelem
A sakk valószínűleg Indiából származik, ősét, a csaturangát is ugyanazokkal a figurákkal, táblán játszották, de a szabályok eltértek a maiaktól. A világ első sakk-klubja Olaszországban alakult meg a 16.század közepe táján. Az első világbajnokságot 1886-ban rendezték meg, Wilhelm Steinitz nyerte, ezzel ő lett a sportág első világbajnoka. A jelenlegi világbajnok Visuvanátan Ánand, a következő világbajnokság 2012-ben lesz Moszkvában. A sportágban kétévente olimpiát is rendeznek, a magyarok eddig öt aranyérmet szereztek.