szerző:
eduline/mti

Két éve több mint 150 áldozata volt egy iskola elleni terrorakciónak, azóta az állam ellenőrzi az egyház által működtetett Korán-iskolákat.

©

Százhat afgán diákot vett őrizetbe a pakisztáni rendőrség szombaton egy kvettai Korán-iskolában. Nadím Huszein rendőrtiszttájékoztatása szerint a diákok nem helyi állampolgárok voltak, a 4 és 18 év közötti tanulóknak nem volt tartózkodási engedélyük, ezért kitoloncolják őket Afganisztánba. Közel 3 millió afgán menekült él Pakisztánban engedéllyel vagy anélkül, az elhúzódó afganisztáni bizonytalanság akadályozza a hazatelepítési programok végrehajtását.

"Bezártuk a medreszét, mert nem volt hivatalosan bejegyezve" - tette hozzá. A pakisztáni hatóságok nem tettek közzé semmilyen adatot arra vonatkozóan, hogy esetleg szélsőséges tanokat is átadtak volna a tanulóknak - az ellenőrzés eredetileg erre irányult.

Pakisztán a szélsőségesség elleni akcióterv keretében azután kezdett a területén működő 13 ezer medresze vagy más néven Korán-iskola ellenőrzésébe, hogy elszenvedte történelmének legsúlyosabb merényletét. 2014 decemberében Pesavarban tálibok megrohamoztak egy iskolát, a mészárlásnak több mint 150 halálos áldozata volt.

A Korán-iskolák gyermekek százezreinek nyújtanak alapszintű oktatást, de a tananyag ellenőrzése híján a medreszékben gyakran terjesztenek terrorista tanokat.

Párizsi terrortámadás: ezt üzeni egy francia muszlim diákszervezet

Az Etudiants Musulmans de France nevű, több ezer muszlim diákot tömörítő francia diákszervezet egy videóval üzen a párizsi terrortámadás után. „Egyek vagyunk" - üzenik táblákon azok a muszlim vallású francia hallgatók, akik egy videót tettek közzé, amelyben elítélik a péntek esti párizsi terrortámadást.