szerző:
Unyatyinszki György

Az érettségin sem ritkák a csalások, de nem csak magyar sajátosságról van szó. Körülnéztünk, hogy a magyar trükkök mellett a tengerentúlon melyek voltak a legkreatívabb, mégis lebukást jelentő megoldások.

©

Az Examity felmérése szerint a diákoknak akár a 6 százaléka is hajlandó csalással előnyhöz jutni a vizsgákon. Az egyszerű tesztes vizsgákon át a nagyobb lélegzetvételű esszékig számos trükk terjedt el a diákok között, mi most amerikai és magyar próbálkozásokból válogattunk, először nézzünk körül a tengerentúlon:

Köhögéssel lebukni?

Az Egyesült Államokban előfordult, hogy az egyik vizsgázó diák anyja az asztal alá bújt el, és onnan próbált meg csemetéjének kommunikálni a helyes megoldásokat - természetesen lebuktak az egyébként csendes teremben. Hogy ez mennyire lenne kivitelezhető a puritán padokkal rendelkező magyar iskolákban, azt ti is tudjátok.

Egy másik, felnőttoktatással foglalkozó intézményben egy fiatal nő a csecsemő korú gyerekének a mózeskosarában rejtette el a válaszokat. Vélhetően a 17-19 éves korosztály nem vállalna gyereket egy sikeres vizsgáért, ráadásul az eset szintén lebukással végződött.

A legfurább eset egy tesztes vizsgán történt: míg a diákok a teremben csendben ültek a vizsgafeladatok fölött, a termen kívül akadt egyikőjüknek segítője. Megfelelően időzített köhögéssel kommunikáltak, a Morse-kód alapú rövid és hosszú köhögések rejtették a megoldásokat. Májusban komoly náthás tüneteket kellene produkálni ahhoz, hogy elsőre ne legyen feltűnő egy hasonló kísérlet.

Szintén köhögési rohammal próbálta leplezni egy diák, hogy a szájában elrejtett puskát a kezébe juttassa. A fulladást elkerülte, de a vizsgán is lebukott.

Egy vizsgázó bérelt egy  vizsgatémákban jártas helyettest, hogy ő írja meg a tesztet. A személyazonosításnál gondok akadtak.

A magyar kreativitás

Már egyre inkább háttérbe szorulnak a klasszikus ingujjba rejtett cetlik, nagyon elterjedtek gimnáziumtól egészen egyetemig a kisebb headsetek, ami szinte észrevétlen marad, főleg egy hosszabb haj alatt. Ha le is adják sokan a mobiljukat, még mindig meglapulhat egy másik is a diáknál, amin keresztül könnyedén kommunikálhat. Mint azt az Origo bemutatta, egy hatékonyan használható darab 20 ezer forint körül már megvásárolható. Kérdés, hogy ezt a pénzt és a lebukást is érdemes-e kockáztatni?

A 444 az alábbi rendkívül precíz felvételt is megtalálta a csalásra szakosodott oldalak között. Aki meg tudja oldani, hogy egy lokátorállomást szerel a nyaka köré és nem bukik le, az önmagában nagy szó ennél a megoldásnál, ami sokkal inkább vicces, mintsem hatékony.

Mivel rendkívül ellenőrzött folyamat során terjesztik az érettségi tételeket az egykori botrány óta, ezért kár arra számítani, hogy idén is nyilvánosságra kerülnek a feladatok. A legtöbb tippet online a gyakorikerdesek.hu szolgáltatja, ahol százszámra találhattok tippeket a "nagyöregektől", hogy ők hogyan tettek le sikeres vizsgát a puskáikkal. Ne feledjétek, hogy sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen szerencséjük volt.

Ha online keresitek a megoldást, inkább javaslunk nektek egy legális módszert: A Puska.hu-n rengeteg segédanyagot találhattok az érettségire készülve. Személyes tapasztalat, hogy míg a lehető legjobb puskát próbáltam magam is megírni, közben meg is tanultam az anyagot, így bátran otthon vagy a táskámban tudtam hagyni a döntő pillanatban, azaz sokkal jobban megéri tanulni, mint trükkökkel próbálkozni.

Így elkerülhetitek annak a lebukott diáknak a sorsát, aki édesanyjával több körben, fű alatt próbálta meg lefizetni az érettségiét javító tanárt, aki mit sem sejtve hetekig az asztalában tartott egy borítékot, amibe a diák belecsúsztatott néhány tízezer forintot a jobb jegy érdekében.