szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Izgalmasan indult a hét: a középiskolák és az egyetemek távoktatásra tértek át és szerdától újabb járványügyi szigorítások léptek életbe. Ezzel borult a kollégisták élete, és az SZFE diákjait is érintette, de vegyük csak át szépen sorban a hét híreit. Összeszedtünk mindent, ami a héten az oktatásban történt.

Iskola- és egyetemzárások

Hétfőn Orbán Viktor a Facebookon jelentett be rendkívüli intézkedéseket: E szerint hét közepétől a gimnáziumokban és az egyetemeken is online oktatással folytatódik tovább a tanév. Ezen felül a kollégiumokat is bezárták. A bölcsődék, óvodák és az általános iskolák nyitva maradtak, 14 év alatt a diákoknak továbbra is be kell járniuk.

Azóta kiderült, a legújabb kormányrendelet értelmében 30 napra ingyen férhetnek hozzá az internethez azok, akiknek a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kellett átállniuk.

Amennyiben az osztrák példát követjük, akkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a magyar iskolák bezárását is indokoltnak látja. Ezen felül is rengeteg kiegészítés érkezett az utóbbi napokban. Többek közt védőfelszereléseket és veszélyességi pótlékot kérnek. A Pedagógusok Szakszervezete pedig annyire "elégedett" a döntésekkel, hogy egyenesen a szigorúbb, több mindenre kiterjedő járványügyi szabályok bevezetése melett kampányol.

"Szerintem előbb fognak kidőlni a tanárok, mint a gyerekek"

Az általános iskolások szüleit és tanárait is megosztotta a bejelentés, miszerint szerdától online oktatásra állnak át a középiskolák és az egyetemek, a 14 év alatti diákoknak viszont továbbra is be kell járniuk az órákra. Egyesek örülnek neki, hogy ebben a korosztályban marad a tantermi oktatás, mások viszont annyira féltik a gyermeküket, hogy suliba sem merik engedni őket.

A legtöbb egyetem az átállás miatt a hétre rektori szünetet rendelt el, hogy ez idő alatt újra megszervezzék az online oktatás kereteit.

A szabályok miatt megindultak a kollégiumi kikötözések

A szobák elhagyása nem ment mindenkinek zökkenőmentesen, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói hétfőn este a Schönherz Kollégiumban szobákat vertek szét. Eddig két embert hallgattak ki a rendőrök az ügyben. A netre felkerült videó alapján indult büntetőeljárás - írja a rendőrség a honlapján.

Sokan azonban nem tudnak hova menni, több olvasónk is jelezte, ha kiköltözik, akkor nincsenek meg a tanuláshoz szükséges feltételei. Tegnap ezért frissítette az egyetemekre és a kollégiumokra kiadott eljárásrendet az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ennek értelmében  A rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból, egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről. A kollégiumban tartózkodás elsősorban a határon túli és külföldi diákok, a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

71 nap után sincs vége

A szerda éjféltől életbe lépett járványügyi szigorítások miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak is el kell hagyniuk az egyetem épületeit, illetve a kollégiumot, de a blokád továbbra is fennmarad. "Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetünk ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, ezért a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük" - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

©

A jelképeket a színházak örökölték. Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Trafó is kapott a molinókból és zászlókból, amit egészen addig fognak őrizni, amíg a diákok ismét érte nem mennek. Ebben a cikkünkben pedig összefoglaltuk, mi történt az egyetemmel és a hallgatókkal az elmúlt nagyjából két és fél hónapban.

Közben az egyetem fenntartójának elnöke Vidnyánszky Attila azt mondta, február elsejétől új helyszíneken folytatódik az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Illetve kiderült, hogy jogszerű volt az SZFE figyelmeztető sztrájkja, valamint nem volt bűncselekmény a kancellár kizárása az SZFE-ről.

Mi lesz az ingyenes OKJ-s képzésekkel, szakmaszerzéssel 2021-ben?

Ha megszűnik az OKJ, mi lesz helyette? Ha nem lesznek OKJ-s képzések, többet kell majd fizetni, és tovább fog tartani a tanfolyam? – az elmúlt félévben záporoztak hozzánk az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Legfrissebb kiadványunk többek között ezekre is választ ad. Már az újságárusoknál a HVG szakképzési kiadványa.

Győri késelős diák: "azt szerettem volna, hogy elvigye a mentő"

A tavaly decemberben tanárára támadó fiú a bíróságon beszélt a késelés körülményeiről. Egy korábbi tárgyaláson az is elhangzott, hogy nem akart ölni, csak szerette volna, ha a tanár rájön, a tanítási módszerei nem a legjobbak.

Érettségi a vírus alatt

Bár a hét elején még kérdéses volt, vajon érinti-e a járványügyi szabályozás az őszi érettségiket is, mostanra kiderült, milyen feltételekkel lehet vizsgákat tartani. Itt mindent elolvashattok a viszgákról sé szabályokról is.

A jelenlegi szabályok szerint az érettségit csak akkor kezdhetitek el, ha igazoltátok, legalább 50 óra olyan közösségi munkát végeztetek ingyen, ami társadalmilag hasznos volt, valamely közösség javát szolgálta. A jelenlegi helyzetben azonban jogosan merül fel a kérdés: a világjárvány alatt hol és hogyan? Újabb javaslat született.

"Felveszem a kabátom, csak hadd lássam a tanárom!" - ez a hét legmenőbb videója

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai ismét magasra tették a lécet, ezek után csak ilyen ódában érdemes üzenni. Itt nézhetitek meg a videót. Ezt a képet pedig a hét legviccesebb képének választottuk. Láttátok már?

A távoktatásban is maradhatnak a személyes gyakorlati órák

Mennyiben érinti az új szabályozás a gyakorlati órákat? Vajon be kell járniuk az iskolába azoknak, akik szakmát tanulnak? Olvasói kérdésre válaszolva mutatjuk a szabályokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!