szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember óta aktuális újra, és okoz gondot a hiányzások, igazolások kezelése. Az iskolák, óvodák ugyanis sok esetben olyan igazolásokat kérnek, melyeket a gyermekorvos nem köteles kiállítani. A Nemzeti Pedagógus Kar változtatást javasol.

A jelenlegi helyzetben az intézmények csak orvosi igazolással fogadhatják a gyerekeket, de a papírok kiadása nem mindenhol zökkenőmentes – írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésének ülésén elhangzottak után. 

Az igazolás kérdése nem friss probléma, korábban írtunk arról, hogy bejárta a netet egy háziorvos levele, amit az intézményvezetőknek írt - úgy gondolta, hogy sok esetben kérnek felesleges papírokat. Az igazolásokkal kapcsolatban volt arról is szó, hogy növelni kellene a szülői felelősséget, hiszen a gyermekorvosok jelenleg rengeteg megkeresést kapnak naponta, és naponta több igazolást adnak ki úgy, hogy ezek mögött nincs tényleges orvosi vizsgálat.

Az óvodai dolgozók viszont különösen nehéz helyzetben vannak, ugyanis az ovisoktól még nem várható el, hogy betartsák a járványügyi szabályokat: a maszkviselést, a távolságtartást, vagy a köhögési, tüsszentési etikett betartását. Emiatt az óvónők fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének – hívta fel a figyelmet a problémára az említett ülésen a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) óvodai tagozata. Szerintük az óvodai alkalmazottak is plusz anyagi és erkölcsi megbecsülést érdemelnének, emellett kiemelten fontos lenne, hogy folyamatosan biztosítsa a fenntartó a védekezés megvalósításának feltételeit.

Az érintettek úgy gondolják, hogy le kellene egyszerűsíteni a hiányzások adminisztrációját, mert a mostani szabályok nagyon leterhelik az orvosokat. A jelenlegi helyzetben ugyanis a gyerekek a legenyhébb tüneteket után is csak orvosi igazolással mehet vissza az óvodába, a szülők pedig nem igazolhatják a hiányzást, ezért sokkal többen mennek a gyermekorvosi rendelőkbe, mint kellene. Ahogy erről korábbi cikkünkben mi is írtunk, az NPK óvodai tagozata is kitért arra, hogy bár a járványügyi szabályozás kéri az orvosi igazolást, a háziorvosoknak ezt semmilyen törvény nem írja elő. Szerintük szükség lenne az egészségügyi szabályozásokat és a köznevelési rendelkezéseket összefésülni.

Ezen felül az értekezleten - csak úgy mellékesen - több fontos témát is érintettek, többek között a szakmai gyakorlatok növelését, a Klebelsberg-ösztöndíj óvodapedagógus hallgatókra való kiterjesztését, és szerintük ideje lenne szabályozni a gyakornokokat támogató mentorok munkájának elismerését is, valamint és bővítenék a pedagógiai asszisztensek alkalmazásának lehetőségeit is. Kitértek továbbá arra is, hogy az életpályamodell miatt a Pedagógus II. fokozat elérése mindenkinek kötelező, és 2022. augusztus végéig át is kell esniük az első minősítésen.

Annyi a beteg, hogy nincs aki tanítson, ezért szünetet rendeltek el

Az Ercsi Eötvös József Általános Iskola igazgatója Facebookon jelentette be a hírt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!