szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyik szülői szervezet most az iskolák nyitva tartása mellett érvel.

Az utóbbi napokban az iskolabezárások miatt indított petíciótól volt hangos az internek, azonban most egy ezzel ellentétes vélemény is napvilággott látott - szúrta ki a hvg.hu.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) szerint iskolák bezárását követelők vagy "nyíltan a társadalmi egyenlőtlenségek növelésének pártján vannak, vagy az iskolát kizárólag gyerekmegőrzőnek tekintik". Az országos szülői egyesület a napokban indult petícióra reagálva, a tavaszi iskolabezárások hatásait vizsgáló nemzetközi tanulmányok eredményeire alapozva, arra hívja fel a kormányzat és a szakemberek figyelmét, hogy az iskolák újbóli bezárásának káros hatásai jelentősen nagyobbak annak esetleges hasznánál.

Bár elismerik, hogy a tavaszi iskolabezárások indolkoltak voltak, az újabb bezárásokat viszont egyenesen károsnak tartják. Nemzetközi cikkek és kutatások szerintük arra mutatnak rá, hogy „az iskolák bezárása nem egyszerűen azzal növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, hogy a hátrányos helyzetű tanulók kevésbé fejlődnek, mint szerencsésebb társaik, hanem ezek a gyerekek az iskolába visszatérve hátrébb vannak, mint ahol az iskolák bezárásakor tartottak”. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a magyar oktatási rendszer sajátosságai és a digitális oktatás megvalósítási módja miatt „az amúgy is kiemelkedően nagy egyenlőtlenségek nálunk nagyobb mértékben nőttek, mint máshol”. Úgy vélik, „ezen a helyzeten egy újabb bezárás tovább rontana, így a most iskolabezárást követelők egyben a hátrányok további növelésére voksolnak”.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy „az iskola nem gyerekmegőrző, hanem a tanulást, a szocializációt segítő intézmény” válaszként arra, hogy sokan amellett érvelnek, hogy csak az alsó tagozatok maradjanak nyitva, mert a nagyobbak már önállóan is képesek otthon boldogulni. Az iskolák bezárása a diákok tanulása mellett lelki egészségükre is hatással van - teszik hozzá.

"Függesszék fel a személyes oktatást" - petíció indult az iskolák bezárásáért

A petíció aláírói az egyetemek, főiskolák, középiskolák és az általános iskolák felső tagozatainak ismételt bezárását követelik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!