szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már arról is az orvosnak kell döntenie, hogy orrtörléssel mehet-e a gyerek iskolába, ezért a házi gyermekorvosok jelenleg napi 100-150 megkeresést kapnak emailen, telefonon, vagy éppen Messengeren keresztül. Így a komolyabb betegségekkel küzdő gyerekekre nem jut idő, várniuk kell legalább egy napot, hogy az ő üzenetükig eljussanak. De mégis hogyan lehetne tehermentesíteni a gyermekorvosokat?

Tavasszal, a koronavírus első hulláma alatt az iskolai igazolás nem volt kérdés, hiszen minden diák és tanár otthon volt. Jelenleg azonban egyre bonyolultabb a helyzet. A tanároknak azonnal el kell különítenük a tanulót a többiektől, vagy haza kell küldeniük, ha a gyereken bármilyen tünetet - legyen az fejfájás, gyomorfájás - észlelnek, ami a koronavírushoz köthető - mondta el Balatoni József (Jocó bácsi), történelemtanár a Felelős Szülők Iskolája vasárnapi online kerekasztal beszélgetésén. Jocó bácsi azt is hozzátette: ha egy diákot az iskola küld haza, akkor 10 napig nem mehet újra az intézménybe. Utána is csak a megfelelő orvosi igazolással, illetve azzal a szülői és orvosi e-maillel, ami igazolja, hogy a gyerek tünetmentes. Ez pedig rengeteg adminisztrációt igényel.

Ami szintén megnehezíti a helyzetet, hogy a szülőktől elvették az egy-egy napos hiányzások igazolásának a lehetőségét, mivel legalább 48, de inkább 72 óráig kell a diákoknak tünetmentesnek lenniük, mielőtt újra közösségbe mehetnek. Jocó bácsi azt is elmondta, náluk is nagyon sok gyerek van, aki lázasan van otthon, de teszt mégsem készül, ami leginkább az idősebb pedagógusok miatt ad okot az aggodalomra.

Dr. Tordas Dániel, házi gyermekorvos a beszélgetés során elmondta, egy beteg gyermek esetén a diagnózis felállítása minden esetben az orvos feladata. Viszont a szülő felelőssége, hogy tudja, mikor kell orvoshoz fordulni. Szerinte egy nagyjából fél oldalalas tájékoztatóval már lehetne segíteni a szülőket abban, hogy felismerjék, mik azok a tünetek, amelyekkel mindenképpen 10 napig otthon kell tartaniuk a gyermeküket.

A gyermekorvos arra is kitért, hogy a gyerekeknél egyébként sokkal kevesebbszer jelentkezik lázzal a vírus. Van, akinél például hasmenést okozott, míg másnak "csak" annyi tünete volt, hogy még durvábban kijött az ekcémája.

Ha kizárólag azt nézem, hogy orvosilag mi az indokolt, akkor azt kellene mondanom, hogy zárjuk be az iskolákat megint, mert a tünetmentes gyerek is hordozhatja a koronát - tette hozzá.

A gyermekorvos úgy gondolja, hogy a tesztelés egyébként is a szövődmények miatt lehet fontos. Hiszen, ha valakinél néhány hónap múlva jelentkezik például krónikus fáradtság, fejfájás, vagy kawasaki-szindróma, akkor tudják, hogy ennek a korábbi fertőzés lehet az oka - mondta.

Azzal azonban a beszélgetés minden megszólalója egyetértett, hogy növelni kellene a szülői felelősséget, hiszen a gyermekorvosok jelenleg 100-150 megkeresést kapnak naponta, és prakszisonként átlag 20-40 igazolást adnak ki úgy, hogy ezek mögött mögött nincs tényleges orvosi vizsgálat. Sokszor most is a szülők elmondása alapján állítják ki az orvosok az igazolást, akkor a szülő miért ne vállalhatná a szavait az iskola felé? - tette fel a kérdést dr. Király Balázs, házi gyermekorvos.

Jocó bácsi szerint sem jó, hogy elvették a szülőktől az igazolás lehetőségét, hiszen így például egy temetés miatt is orvosi igazolást kell kiallíttatniuk. A történelemtanár ugyanakkor úgy gondolja, nagyon szabályozni kellene az igazolásokat. A szülőknek írásban, teljes jogi felelősséget magukra vállalva kellene igazolniuk, hogy a gyermekük 72 órája tünetmentes. Ezzel az orvos is védve van, mert ő is a szülő szavait írja le, aztán ha kiderül, hogy mégis betegen ment vissza, az orvost veszik elő - tette hozzá.

A teljes beszélgetést itt nézhetitek meg:

Felsősöket is befoghatnak a kötelező iskola előtti lázméréshez az iskolák

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, felkészültek az iskolák az októberre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!