szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanárokat védenék az agressziótól, ám több szakember szerint csak tüneti kezelés, hogy szeptembertől iskolaőröket küld 500 általános és középiskolába a kormány, akik a 12 évesnél idősebb gyerekeket szükség esetén meg is bilincselhetik.

A hvg.hu birtokába került dokumentum szerint az iskolaőrséget úgy kell megszervezni, hogy az "biztosítsa az adott intézmény tanárainak és segítőiknek zavartalan feladatellátását, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekmények megelőzését". Ezen felül szükség esetén igazoltathat is az iskolában, szintén szükség esetén, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert, bilincselhet, ha szökést vagy önkárosítást akadályoz meg, támadás megakadályozása vagy ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és gumibotot használhat.

Ez a törvény rendelkezne arról is, hogy az erőszak miatt jogerősen elítélt diák családjától egy évre vonják meg a családi pótlékot, és a bűnügyi költséget is behajthatják rajtuk - írja az oldal.

Hol lesznek iskolarendőrök?

Gulyás Gyergely nem beszélt arról, milyen szempontok szerint választották ki az iskolákat. A hvg.hu egy, az oktatás működésére rálátó forrása szerint volt egy felmérés az intézmények körében, hogy ki akar részt venni a rövidesen elinduló programban, arra lehetett jelentkezni. Forrásaik szerint nem egy olyan iskola akadt, amelyik első körben belevágott volna, majd az utóbbi napokban visszakozott. "Arra nincs szükség, hogy itt leteperjenek valakit a folyosón" – jegyezte meg egy pedagógus az oldalnak.

Hét éve egyébként nagyjából 200 intézményben megjelentek az iskolarendőrök, akik füvező diákokra és magányos terroristákra vadásztak volna. Ebből a gyakorlatban annyi maradt, hogy ha valami baj van, fel lehet hívni őket a rendőrségen (tehát fizikailag nincsenek az iskolában), alkalmanként bűnmegelőzésről beszélnek a gyerekeknek, közlekedési napot tartanak és a tanévkezdéskor 1-2 hétig figyelnek a közlekedés biztonságára - mondta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás.

Szerinte inkább ezt kellett volna megerősíteni az iskolaőrség bevezetése helyett. Szeptember 1-től már megjelennének az iskolaőrök az intézményekben, a jogszabály hatályba lépése és a tanévkezdés között viszont mindössze 30 nap van, ami a PSZ alelnöke szerint nagyon kevés a továbbképzésükre.

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Ritók Nóra pedagógus sem ért egyet a büntethetőségi korhatár leszállításával, ahogy a családi pótlék elvételét sem tartja jó lépésnek, ez ugyanis a gyerekneveléshez nyújtott támogatás, ami nem lehet fegyelmezési eszköz - írja a lap. Hozzáteszik: azt el tudja fogadni, hogy bizonyos iskolákban már muszáj olyan intézkedéseket hozni, amivel valamennyire uralni tudják a helyzetet, de nem kellett volna eddig eljutni.

A pillanatnyi helyzetre pár iskolában talán megoldást adhat az iskolaőr, de biztosan lehetne most is találni humánusabb, a pedagógiához közelebb álló megoldást.

Újabb katonai középiskolák jöhetnek, a sorkatonaság azonban még nem téma

Akár tíz honvédelmi középiskola, kollégium is működhet a közeljövőben, de a kötelező sorkatonaság most nincs napirenden - tudta meg a Népszava.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!