szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ősztöndíjjal is támogatják a tehetséggondozást és felzárkóztatást szolgáló köznevelési Arany János-programokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint megjelent a programok megvalósítását szolgáló ösztöndíj-támogatás rendjéről, illetve feltételeiről szóló kormányrendelet, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban nyújtott ösztöndíj kifizetéséhez szükséges többletforrást biztosító kormányhatározat.

A 2022/2023-as tanévtől bevezetendő, tanulmányi eredmény alapján nyújtandó, havi 20-40 ezer forint közötti tanulmányi ösztöndíj, a programok által biztosított komplex pedagógiai támogatásba integráltan, sokkal eredményesebb lehet, mint különálló juttatásként - ismertették.

Ez a tárca szerint a hátrányos helyzetű, roma származású tehetséges tanulók eredményes középfokú tanulását, lemorzsolódásának megelőzését célzó Arany János-programok továbbfejlesztését jelenti.

Az Arany János-programokban tanévenként több mint 3000 tanuló vesz részt. Az elmúlt években végzett vizsgálatok szerint, mivel ezek nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább a program eredményesnek mondható. Hozzátették azt is, hogy a programban részt vevő szakképző intézmények 2020 szeptemberétől az új szakképzési ösztöndíjrendszerben juthatnak majd támogatásokhoz.

Újranyitnának az iskolák két hétre: kinek és miért lenne jó?

Az alsósok visszatérhetnek majd az iskolába - vannak olyan elképzelések, amik szerint, nekik még visszatérhet a "hagyományos" oktatás. Pedagógiai érvek mindenesetre szólnak a döntés mellett

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!