szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiderültek a félévi jegyek, túl vannak a diákok a központi felvételin is, most pedig egyre csak közeledik a középiskolai felvételi jelentkezési határideje. De milyen pontszámítási módokkal lehet találkozni a felvételi során? Mennyire számít a felvételi vizsga vagy éppen a hozott jegyek? Itt vannak az infók.

A középiskolai felvételi során az iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit együttvéve.

Azoknak a jelentkezőknek, akiknek a középiskolai felvételihez elvárás az írásbeli vizsga, az írásbeli a felvételin az összpontszám legalább 50 százalékát adja. Az iskola dönthet úgy is, hogy vagy csak a magyar nyelvből vagy csak a matematikából tett írásbeli eredményét számítja be, ebben az esetben ez adja majd az összpontszám minimum 50 százalékát. Éppen ezért (is) érdemes iskolánként külön-külön utananézni ezeknek a szabályoknak.

Középiskolai felvételi: matematikából javultak, magyarból romlottak az eredmények

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a középiskolai felvételi országos eredményeit. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest.

Ha egy iskola szóbelit is szervez, annak az eredménye az összpontszám maximum 25 százalékát határozza meg. A középiskolák a szóbeliket 2020. február 24. és március 13. között tartják majd.

Iskolai jegyek

Tanulmányi eredmény a bizonyítványban, illetve az ellenőrzőben szereplő osztályzat lehet, nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny vagy egyéb hasonló teljesítmény, illetve a magatartás és a szorgalom értékelése sem. Egy biztos azonban, az idei félévi jegyek biztosan fontosak leszenk a pontok megállapításakor.

Az adott iskola szabadon dönthet arról is, hogy mely tantárgyak osztályzataiból számolja a pontokat – az erre vonatkozó információkat megtaláljátok az intézmények oldalán, az októberben közzétett felvételi tájékoztatókban.

A középiskolai felvételi jelentkezési határideje 2020. február 19., további cikkeinket a témában itt olvashatjátok.

Sorrendmódosítás a középiskolai felvételin: lesz rá lehetőség?

Hogyan és mikor lehet sorrendet módosítani a középiskolai felvételin? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!