szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendben, fennakadások nélkül, a jogszabályoknak megfelelően zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál - közölték kedden az MTI-vel.

Eddig országosan több mint 7200 beadvány érkezett a hivatalhoz, és több mint kétezer esetben már döntés is született.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a legfőbb cél az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket. Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, még 2020. január 31-ig adhatják be kérelmüket az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók szerint

Emlékeztettek: az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt a beadványokról, amennyiben a szülő által megküldött kérelem és dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés, az Oktatási Hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt a kérelemről.

Kifejtették: az iskolakezdés elhalasztása érdekében az Oktatási Hivatalhoz eddig országosan mindösszesen 7220 kérelem érkezett, a feldolgozásuk folyamatos, fennakadástól mentes. Több mint kétezer egyértelműen megítélhető ügyben már döntés is született.

Jelezték: az Oktatási Hivatal a jogszabályoknak megfelelően az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatokat, és a szakvéleményük alapján hoz döntést.

Kitértek arra is: "az ellenzéki képviselők az ősszel még tízezres tömegekről beszéltek, a valóságban jóval alacsonyabb létszámú vizsgálatot a szakszolgálatok fennakadások nélkül el tudják majd látni, minden kérelmet a 60 napos határidőn belül el fognak bírálni".

Az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzé tett a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatta az óvodákat is - közölték.

Központilag döntenek az iskolaérettségről: a szülők elutasítják a változást

Január óta már nem az óvoda, hanem az Oktatási Hivatal dönt az iskolaérettségről, a változást a Szülői Hang felmérése szerint a szülők 98 százaléka elutasítja - írja közleményében a szervezet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.