szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiből lehet magántanuló és milyen szabályai vannak a jelentkezésnek? Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat, valamint arról is írunk, mi történik a tanulói jogviszonnyal iskolaváltás esetén.

Szeptember elseje óta változtak a magántanulókat érintő szabályok: azóta az Oktatási Hivatalnál kell engedélyeztetni az úgynevezett egyéni tanulói munkarendet, vagyis a korábbi magántanulói jogviszonyt.

Kiből lehet magántanuló?

Egyedi és indokolt esetekben lehet valakiből egyéni munkarendű tanuló. Ilyen például, ha valaki élsportoló, súlyosan beteg vagy tartós gyógykezelésen vesz részt. Az egyéni helyzet mérlegelésekor fontos szempont, hogy adott diák fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyösebb, ha változtatnak tanulói státuszán.

Mindehhez, vagyis a státusz kérelmezéséhez csatolni kell a szükséges dokumentumokat, igazolásokat. A sajátos nevelési igényű tanuló esetén például az Oktatási Hivatal a szakértői bizottság szakvéleményét, tartósan beteg tanuló esetén a szakorvosi igazolást fogja megvizsgálni - ezek részleteiről itt olvashattok.

Így lehet valakiből magántanuló: szabályok és változások

A magántanulói jogviszonyt az új törvények alapján egyéni munkarendként nevezik. Mi változott még az elnevezésen kívül az elmúlt hónapokban, és kiből lehet ma magántanuló?

Iskolaváltás esetén

Az egyéni tanulói munkarend csak határozott időre kérelmezhető, éppen ezért is felmerülhet a kérdés: iskolaváltás, főként most a középiskolai felvételi idején hogyan tovább, ha valaki ilyen státuszban tanul?

A köznevelési törvény szerint megszűnik a tanulói jogviszony:

  • ha a tanulót másik iskola átvette, az átvétel napján,
  • az általános iskola utolsó évfolyamának elvégzéséről szóló bizonyítvány kiállításának napján.

Vagyis új iskola esetén új tanulói jogviszony jön létre, amelyhez a speciális működések is új időszámításban kezdődhetnek.

A középiskolai felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.