szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magántanulói jogviszonyt az új törvények alapján egyéni munkarendként nevezik. Mi változott még az elnevezésen kívül az elmúlt hónapokban, és kiből lehet ma magántanuló?

Ahogyan azt már korábban megírtuk, annak a diáknak, akinek még augusztus végig kérelmezték a magántanulói státuszát, arról az iskolaigazgató hozta meg a döntést. Szeptembertől azonban az Oktatási Hivatalhoz került ez a feladat, vagyis onnantól számítva ők bírálják el a beadott kérelmeket.

Ki tanulhat egyéni munkarendben, vagyis magántanulóként?

Az érvényben lévő törvény szerint az Oktatási Hivatal figyelembe veszi az egyéni adottságot, a sajátos helyzetet, illetve azt, hogy a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarend - írják.

Az államtitkár szerint "nincs tanárhiány, a helyi problémák ellen pedig tesz is a kormány"

Folytatják a párbeszédet a pedagógus szakszervezetekkel, miközben "az eddigi béremeléseket garantálva, a 2020-as költségvetésben 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre 2010-hez képest" - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Magyar Hírlapnak.

Súlyos betegség, tartós gyógykezelés vagy élsportoló tanuló esetében milyen dokumentumot, igazolást kell csatolni a kérelemhez?

Előbbi esetében szakorvos által aláírt és lepecsételt igazolás szükséges a kérelemhez, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a tanuló jelenleg és a kérelmezett egyéni munkarend tartama alatt tartós gyógykezelés alatt áll, betegségére tekintettel nem tud rendszeresen iskolába járni. Utóbbi esetében pedig a kérelemhez olyan sportegyesületi igazolást és indoklást kell csatolni, amelyből megállapítható, hogy a tanuló versenyszerű sportoló, és a versenyekre való eredményes felkészülése mellett, a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából lenne előnyösebb számára a tanulmányai egyéni munkarendben való folytatása - írja az Oktatási Hivatal.

Van arra lehetőség, hogy csak bizonyos tantárgyakból legyen valaki magántanuló?

Erre sajnos nincs lehetőség. Ha például valaki a reggeli és délutáni edzések miatt az első és az utolsó tanórák látogatása alól szeretne felmentést kapni, arra nem kaphat engedélyt.

Hol találhatók a kérelmek és hová kell és mikor lehet benyújtani azokat?

A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani postai úton, és ezt mindig a következő tanévre vonatkozóan lehet megtenni. Adott év áprilisától június 15-ig van lehetőség postázni, utána csak kivételes esetben. A kérelmet a szülő, nagykorú tanuló esetén a tanuló nyújthatja be. A szülői felügyeletet közösen gyakorló szülők esetében mindekettejük aláírása szükséges, akkor is, ha a szülők külön élnek (ugyanakkor hozzáteszik, amennyiben a szülői felügyeletet csak az egyik szülő gyakorolja, a másik szülő nyilatkozatára nincs szükség). A kérelemmintákat pedig itt tölthetitek le.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.