szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több - a hátrányos helyzetű gyerekek iskolán kívüli fejlesztésével foglalkozó - tanoda nem kapta még meg az éves finanszírozásának költségét, vannak, ahol már vésztartalékhoz sem tudnak nyúlni, és a helyzet egyre kilátástalanabb.

A vésztartalékok elfogytak, júniustól már nem tudják fizetni a tanoda bérleti díját és rezsiköltségét, arról nem is beszélve, hogy a dolgozók már hónapok óta fizetés nélkül foglalkoznak a hátrányos helyzetű gyerekek tanításával, fejlesztésével - derült ki az Abcúg cikkéből a Csobánkai Tanoda jelenlegi helyzete.

Nem csak ebben a tanodában jártak így: több tanoda került a működésképtelenség szélére, amiért az állami tanodapályázaton elnyert támogatásukat még mindig nem utalták át nekik. A pályázat hivatalosan 2019 januárjától egy évig finanszírozná 196 tanoda működését, az Abcúg azonban több olyan régóta működő tanodáról tud, ahol június elején még egy forintot sem láttak ebből a pénzből.

Az állam egyébként tavaly novemberben vette át a hátrányos helyzetű gyerekek iskolán kívüli fejlesztésével foglalkozó szervezetek, vagyis a tanodák finanszírozását - így ez a legelső fizetés a tanodák felé. Feltételezik, hogy a jelenlegi pályázati források késését az okozza, hogy a kifizetés egybeesik szervezeti átalakításokkal (Emmi), emiatt valószínűleg csak idő kérdése, és megtörténik a kifizetés, de ez a tanodák számára egyáltalán nem mindegy, hogy mikor történik - írják.

Hozzáteszik, hogy a mostani pályázat csak egy évre biztosít finanszírozást, ezért ha a kormány a 2020-as költségvetési tervezetben már előirányzott összeget is el akarja költeni a tanodák támogatására, hamarosan az új pályázatot is ki kéne írniuk.

Kérdés, mi lesz az önerőből működő tanodák sorsa

Ugyanis az állami engedélyhez kötik a tanodák működését, amelyek a legszegényebb gyerekek iskolán kívüli felzárkóztatását végzik.