szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sztrájkolni készültek csütörtökön a budapesti VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai, azonban ez elmaradt.

A sztrájk végül nem valósult meg - írja a 444.hu. Ahogy már körábban mi is írtunk róla, a sztrájk végül elmaradt, mert a tanárokat képviselő szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) végül nem tudott megállapodni az iskolát felügyelő tankerülettel a minimális szolgáltatásokról.

Ez pedig nem tette lehetővé a mai pedagógussztájkot, ugyanis a magyar törvények szerint a tanárok csak előzetes megállapodás alapján sztrájkolhatnának, de tájékoztatásuk szerint a tankerület megakadályozta a megegyezést a szakszervezettel.

Mik a követeléseik?

A május 29-re hirdetett pedagógussztrájkot követeléseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete négy pontban fogalmazta meg.

Elsősorban szeretnék elérni a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, emelését. Szeretnék a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerint (jellemzően 22 tanóra) visszaállítani a pedagógusok kötelező óraszámát, illetve neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét, és szeretnék, ha az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként számolnák el.

Továbbá szeretnék, hogy a pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek minden esetben az aktuális minimálbérből legyenek kiszámolva. Illetve követelik a sztrájktörvény módosítását annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között sztrájkolhassanak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!