szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen volt a mai biológiaérettségi? Diákok számolnak be a tapasztalataikról.

A középszinten érettségizőknek nyolc feladatot kellett megoldaniuk – mindegyik más-más témáról szólt, és mindegyik több részfeladatból áll. Az idei vizsgában mókusokról, gombákról, széntablettáról és az emésztőrendszerről is kaptak feladatot a diákok.

Egy középszinten érettségiző diák szerint nehéz volt a vizsga az idei évekhez képest: "olyan témákat kaptunk, amilyenekkel órákon is alig foglalkoztunk, és a feladatok típusaiban is volt eltérés az előző éviekhez képest" - mesélte, hozzátéve: "például mindig szokott lenni egy olyan feladat, ahol egy emberi szervről kell kitölteni feladatokat, idén ez sem volt, pedig erre kifejezetten nagyon készültem".

A vizsgázó szerint a gombás feladat is feladta a leckét, mivel a képeknél nem volt odaírva, hogy pontosan milyen gombafajról van szó. "A vége felé már kapkodtam az idő miatt, a tesztes feladattal nem tudtam annyit foglalkozni, amennyit szerettem volna" - tette hozzá.

A középszintű vizsga emelt szintű érettséginek felelt meg

- írta egy Eduline-olvasó, aki szerint az előző évekhez képest sokkal több kifejtendő feladat volt az idei feladatsorban. Egy másik vizsgázó szerint azonban nem volt vészesen nehéz: "volt egy-két feladat, amin gondolkodni kellett, hogy megértsd, mit is akarnak kérdezni, de ezt leszámítva egyszerű volt".

A középszintű írásbeli 120 percig tartott, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be. Egy feladaton belül szerepeltek egyszerű – ismeretet felidéző – és értékelő – problémára irányuló – részfeladatok is.

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi feladatsorát

Délelőtt tízkor befejeződött a középszintű biológiaérettségi - itt találjátok a feladatsort.

Az emelt szintű érettségiről az Eduline-nak nyilatkozók azt mondták, az idei könnyebb volt az előző évi feladatsoroknál, és a témák is kedvezőbbek voltak. Nem nagyon volt emberi szervezethez kapcsolódó feladat, ami a diákoknak általában nehezebben megy, inkább a növény- és állattanra koncentrált a feladatsor. "Nagyon izgultam miatta, de tényleg könnyebb volt azoknál, amilyeneket gyakoroltam, tehát az előző évieknél. És az idő is bőven elég volt a feladatsorra" - mesélte egy emelt szinten érettségiző diák.

Az emelt szintű biológiaérettségi megoldására a diákoknak 240 percük volt. Először egy 8-10 feladatos részt kellett megoldaniuk - ezzel maximum 80 pontot szerezhetnek -, majd a második részben irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladat várt rájuk, ezzel 20 pontot érhetnek el a vizsgán.