Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyolc óra előtt néhány perccel négy tankerületben leállították a pedagógusok szolidaritási sztrájkját, pedig ezekkel a tankerületekkel megállapodtak a még elégséges szolgáltatásokról, vagyis a sztrájk jogszerű lett volna – mondta az Eduline-nak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hozzátéve: a szakszervezet bírósághoz fordul.

„A PDSZ mai napon 8-10 óráig szervezett sztrájkját leállították azokban a tankerületekben, ahol megállapodás született a sztrájk ideje alatti teendőkről” – írta közleményben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A szakszervezet elnökét telefonon értük el, Szűcs Tamás az Eduline-nak azt mondta, ebben a négy tankerületben jogszerűen sztrájkolhattak volna a pedagógusok, az elmúlt napokban ugyanis megállapodás született a még elégséges szolgáltatásokról.

Ennek ellenére nyolc óra előtt néhány perccel a munkáltatók azt közölték a sztrájkolókkal, hogy a munkabeszüntetést nem lehet megtartani, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis jogszerűtlennek tartja a megállapodást a még elégséges szolgáltatásokról, ezért bírósághoz fordul – mondta a PDSZ elnöke. A hvg.hu azt írja, a tankerületeknek az volt a problémája, hogy nem lett bejelentve, hogy egyes iskolákban a tanárok hány százaléka vesz majd részt a sztrájkban.

A szervezet arra kérte a pedagógusokat, hogy vegyék fel a munkát, "innentől ez nem az ő egyéni kockázatuk, a PDSZ bírósághoz fordul".

A szakképzési centrumokból hasonló jelzés nem érkezett, ám a szakképző intézményekben – mondta Szűcs Tamás – kevesebben sztrájkolnak, több helyen inkább szolidaritási nyilatkozatot fogalmaztak meg.

A PDSZ tud olyan – tankerülethez tartozó – intézményről, ahol ennek ellenére sztrájkoltak a pedagógusok. A szakszervezet szerint példátlan, hogy egy pár ezer pedagógust érintő szolidaritási sztrájkot „erőből” próbálnak meghiúsítani, "ez a jogállamiság kereteit merőben túllépő lépésnek tartjuk".

Négy tankerületben sztrájkoltak volna a tanárok

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatvanból csak négy tankerületi központtal sikerült megállapodni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a mai kétórás szolidaritási sztrájk még elégséges szolgáltatásairól. A szakképzési centrumoknál nagyobb sikerrel járt a szakszervezet, tizenkét szakképzési centrum írta alá a megállapodást.

Február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szakszervezet az elégséges szolgáltatásról, de a nyolcnapos határidőn belül alig érkezett válasz. A 104 központ egységesen egy tárgyalási időpontot adott a PDSZ-nek, ám ezt az elnökön kívül egy fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni.

A szakszervezet szerdán nyílt levélben vonta kérdőre a tankerületeket – többek között arra szeretnének választ kapni, hogyan lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontot jelölték meg az egész országban, mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat.