szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen rendeletben sem szerepel, hány óra hiányzást igazolhatnak a szülők, erről az iskolák döntenek.

"Ezzel jelentősen tudnák csökkenteni a beteglétszámot a rendelőben, arról nem is beszélve, hogy sok olyan megbetegedés van, ami fertőző, és indokolatlanul beülni egy olyan várótermi közösségbe, ahol esetleg fertőzést össze tudunk szedni, ezt a szülő ki tudná védeni” – mondta az ATV-nek Tóth Endre háziorvos.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete arra kéri az iskolák és óvodák vezetőit, hogy tegyék lehetővé, hogy a szülők a jelenlegi 3 napnál jóval többet, akár 15 napot is igazolhassanak. Rögzítsék ezt az intézményük házirendjében, így növelve a szülői kompetenciát és kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatok és az ott keletkező igazolások jó részét - írják.

"Az is igaz egyébként, hogy a pedagógusok egy jelentős része az osztályfőnökök jelentős része próbálja ezt a lehetőségeihez mérten rugalmasan kezelni, bár ebben az agyonközpontosított rendszerben bizony biztos vannak olyan pedagógusok, akik félnek eltérni bármilyen szabálytól." - mondta Erdész Ferenc, a Cseve Csoport - Csak Együtt Van Esély szervezője.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete egyébként már a kormányhoz fordult az ügyben, eredményre azonban nem jutottak, mert ahogy az oktatási államtitkártól megtudták, a szülő által igazolható napok számát egyetlen rendeletben sem tartalmazza, ezért nem lehet rendeletmódosítást kérni. Azt tehát, hogy hány napot igazolhat a szülő, minden iskola egyénileg határozza meg.

"A jelenlegi 3 napnál jóval többet, akár 15 napot is igazolhatnának a szülők"

Még mindig nagy divat iskolán kívüli programokat "betegség címen" igazoltatni. Az igazolási problémák megoldása azonban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint az intézményeken múlna.