szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Balatoni Józseffel, ismertebb nevén Jocó bácsival a diákokra nehezedő nyomásról, Jilly Viktorral, a Fazekas-gimnázium vezetőtanárával a nyelvoktatásról beszélgettünk ezen a héten. Hírt adtunk az innovációs minisztérium tervéről, amely alapján műhelyiskolákat hoznának létre azoknak a diákoknak, akik nem fejezték be az általános iskolát, és arról is beszámoltunk, hogy a kormány kitart a 2020-as felvételi szigor mellett.

Jocó bácsi: Hatalmas a nyomás a gyerekeken, ez részben a mi hibánk is

A diákok már alsós korukban azt hallják, hogy „ha ezt már most nem tudod teljesíteni, akkor az érettségin mi lesz veled” - mondja Balatoni József történelemtanár, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, ismertebb nevén Jocó bácsi, aki szerint hatalmas nyomás van a gyerekeken, „az érettségit 8-12 éven keresztül misztifikálják, mint a különféle gonoszt a mesékben, aki majd eljön, és elviszi őket, körülbelül így kezelik az érettségit is”. Az interjút itt olvashatjátok el.

„A Fazekas százhúsz végzőse közül sokan mentek Cambridge-be, Oxfordba – és egy diák ment pedagógusnak”

A gyerekek alkalmasak arra, hogy nyelveket tanuljanak. A módszertan megvan, az óraszámok megvannak. Csak éppen a jó tanárok hiányoznak – mondta a nyelvoktatás helyzetéről az Eduline-nak adott interjúban Jilly Viktor, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium angoltanára, aki úgy véli, nem a tanárok bűne, ha nem tudnak minden diákot felkészíteni a nyelvvizsgára, amely 2020-tól az egyetemi felvételi feltétele lesz. A Fazekas vezetőtanára szerint „ez annak a több évtizede rosszul működő rendszernek a hibája, amely nem tette lehetővé, hogy olyan tanárok legyenek az iskolákban, akik ezt a feladatot meg tudnák oldani”. Az interjút itt olvashatjátok el.

"Műhelyiskolákat" hoznának létre az általános iskolából lemorzsolódó diákoknak

Műhelyiskolákat nyitnának azok számára, akik nem fejezték be az általános iskolát, ők részszakképesítést szerezhetnének így - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter. A cikket itt olvashatjátok el.

Itt vannak a részletek a Corvinus alapítványáról

Egy vagyonkezelői alapítványhoz kerülnek július 1-jével a Corvinus Egyetem fenntartói jogai - közölte Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter kedden az Országgyűlésben az alapítvány létrehozásáról és a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitájában. A cikket itt olvashatjátok el.

Kötelező lesz a nyelvvizsga a 2020-as felvételitől: a helyettes államtitkár szerint kitartanak a döntés mellett

A kormány kitart amellett, hogy 2020-tól a felsőoktatási felvételi feltétele legyen egy középfokú nyelvvizsga – mondta az Inforádiónak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár. A cikket itt olvashatjátok el.