szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Levelet küld a tankerületi központoknak és a szakképzési centrumoknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ): azt kérik a pedagógusok munkáltatóitól, fizessék ki a túlórákat.

„Az a helyzet, hogy a sztrájktörvény szerint a ki nem fizetett túlórák ügyében nem lehet sztrájkot szervezni, mivel ez esetben van jogorvoslati út (bíróság)” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán, hozzátéve: a szakszervezet országos választmányának határozata alapján elkészül egy levél, amelyben felszólítják a munkáltatókat, így a tankerületi központokat és a szakképzési centrumokat is, hogy fizessék ki a túlmunkát.

„Ezt nyilvánvalóan nem fogják megtenni, úgyhogy a következő lépés a perek indítása. Három évre visszamenőleg lehet követelni az elmaradt járandóságokat, így elég rendes összegekről van szó. A jogvitában a PDSZ tagjainak a PDSZ jogásza segít, képviseli is őket a bíróságon. Ehhez tudni kell, hogy az eseti helyettesítés az, amit a kötött munkaidő terhére - azaz pluszpénz fizetése nélkül - el lehet rendelni” – írják.

Kiemelik: „ami nem minősül eseti helyettesítésnek (pl. ha nem pályáztatják meg a megüresedett álláshelyet, ill. ha előre tudható a távollét - pl. felmentési idő a nyugdíjba vonulás előtt), és a munkaidő-beosztástól eltérő foglalkoztatás - egy héten belül elrendelt helyettesítés -, azokra az a Munka törvénykönyve rendkívüli munkaidőben végzett munka díjazására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni”.

„Ettől eltérően - az Mt. 97. § (5) bekezdése szerint -, ha a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a helyettesítés előtt négy nappal (egészen pontosan a 96 órával) kell elrendelni a munkavégzést, de kiemelendő, hogy ez csak olyan eseti helyettesítésre vonatkozik, amikor nem tudható előre a távollét (pl. betegség, hirtelen közbejövő más esemény)” – teszik hozzá.

A PDSZ kiemeli azt is, a rendkívüli munkaidőben végzett munkáért járó díjazás jár olyan eseti helyettesítésekért, amelyekkel a pedagógus a tanítási éven belül 30 napon át heti 26 óránál több órát tart meg. „Tudomásunk szerint eddig ez utóbbi esetben fizettek a helyettesítésért, ill. többletórákért, de a feljebb felsoroltak alapján jellemzően nem” – zárják a Facebook-posztot.

Túl alacsony túlóradíjat kapnak a tanárok? A Klebelsberg Központ szerint majdnem mindenki jól jár

A 420 ezer forint vagy az alatti alapfizetéssel rendelkező pedagógusok magasabb túlóradíjat kapnak, mint eddig - így reagált a Klebelsberg Központ a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook-posztjára.