szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Los Angeles-i tanárok hat napig sztrájkoltak, megbénították az Egyesült Államok második legnagyobb tankerületi központját, de végül elérték a céljaikat.

Ahogy már korábban írtunk róla, több mint 30 ezer tanár szüntette be a munkát Los Angelesben, követeléseik pedig megállnák a helyüket a hazai oktatási rendszerben is.

A tiltakozók magasabb fizetést, kisebb osztálylétszámokat és a segítőszemélyzet létszámának növelését szeretnék elérni. A 6,5 százalékos fizetésemelés mellett szeretnék elérni például, hogy az iskolai ápolónők hetente ne csak pár napon, hanem egész héten az intézményekben legyenek.

A sztrájk nyomására a tanárok a városvezetéssel egyezségre jutottak, elérték, hogy

  • több pénzt fordítsanak az oktatásba,
  • kisebb osztálylétszámok legyenek,
  • teljes állású nővért és könyvtárost fogadjanak minden iskolába,
  • felére csökkentsék a számonkérések számát,
  • felülvizsgálják a magánkézben lévő, de állami forrásokat kapó iskolák privilégiumait,
  • és hat százalékkal emeljék a tanárok fizetését

A hatnapos sztrájk során több ezer pedagógus és támogató vonult végig Los Angeles belvárosán, és demonstrációkat tartottak az iskolák előtt is. A tanárokhoz többek között a tűzoltók is csatlakoztak, közel ezren vonultak végig a városon, hogy szolidaritást vállaljanak a tanárokkal - írja a Mérce.

A siker újabb löketet adhat annak az országos mozgalomnak, amely a közoktatás fejlesztését és a pedagógusok béremelését tűzte ki célul, a kaliforniai tanárok mellett sztrájkoltak Arizonában, Nyugat-Virginiában, Kentucky államban és Oklahomában is - teszik hozzá.

Egy kivételével mindent pert elvesztettek a magánkönyvkiadók az Oktatási Hivatallal szemben

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza, amelynek során magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt (OH), mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, s ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak - mondta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.