szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több országban is tüntetnek a tanárok: Görögországban múlt héten szünetelt az oktatás a pedagógusok sztrájkja miatt, Los Angelesben pedig napok óta nincs tanítás. A tüntetők követelései itthon is megállnák a helyüket.

Görögországban múlt csütörtökön minden állami iskolában szünetelt a tanítás, és több ezer pedagógus demonstrált órákon keresztül Athén belvárosában a kormány megszorító politikája ellen. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy évek óta ideiglenes foglalkoztatásban állnak, és követelték, hogy helyezzék őket azonnal állandó státuszba.

A pedagógusokkal vállalt szolidaritásból 24 órás sztrájkot hirdetett csütörtökre az állami közalkalmazottak szakszervezete is, ezért a közhivatalok többsége szintén zárva maradt.

A költségvetési megszorítások miatt az utóbbi tíz évben alig neveztek ki pedagógusokat állandó foglalkoztatási státuszba. A tanári szakszervezet szerint az iskolarendszerből nagyon sok tanár hiányzik, és túl alacsonyak a fizetések is.

Ötödik napja sztrájkolnak a tanárok Los Angelesben is, követeléseik pedig megállnák a helyüket a hazai oktatási rendszerben is: több mint 30 ezren szüntették be a munkát.

"Elfelejtették" meghívni a PDSZ-t az érdekegyeztető tanács ülésére

Nyílt levelet küldött Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - arra kíváncsiak, miért nem kaptak semmilyen tájékoztatást a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács decemberi üléséről.

A tiltakozók magasabb fizetést, kisebb osztálylétszámokat és a segítőszemélyzet létszámának növelését szeretnék elérni. A 6,5 százalékos fizetésemelés mellett szeretnék elérni például, hogy az iskolai ápolónők hetente ne csak pár napon, hanem egész héten elérhetőek legyenek minden intézményben.

A sztrájk több mint 900 iskolát érint, a tanulók pedig még nem tudják, mikor ülhetnek vissza az iskolapadba. A sztrájk közel félmillió diákot érint, az intézmények azonban a tiltakozás ideje alatt is nyitva tartanak, bár a tanárok helyettesítése komoly probléma az oktatási intézményeknek.

Több tiltakozó pedagógus is arról beszélt, hogy nem normális 46 fős osztályokban tanítani, ezért diákjaik érdekében is fontos, hogy követeléseiket meghallgassák és a tárgyalások mihamarabb eredményesek legyenek.

Új miniszteri biztost neveztek ki: ő irányítja a "Nemzeti alaptanterv megújítását"

A Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki Hajnal Gabriellát, az állami iskolafenntartó vezetőjét - írja a Népszava.