szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tunézia-szerte ismét tüntetéseket tartottak a pedagógusok szerdán, magasabb bért és jobb munkakörülményeket követelve.

A harag napjaként emlegetett tüntetések azután kezdődtek, hogy a tunéziai kormány és a tanárok közti egyeztetések során nem sikerült megoldást találni a tanárok fizetéséről és jobb munkakörülményeiről szóló, régóta húzódó vitára.

A tanárok a fővárosban, Tuniszban a befolyásosnak számító szakszervezeti központ (UGTT) székházától a forgalmas Habíb Burgiba sugárútra vonultak, itt zajlottak az "arab tavaszt" elindító 2011-es megmozdulások is. A demonstrálók a pénzügyi ösztönzők emelését, illetve a korábbi nyugdíjbavonulás lehetőségét követelik.

Hasonló megmozdulások zajlottak Tunézia más részein is. A demonstrációk nagyobb nyomást helyeztek a tunéziai kormányra, amelyet gazdasági reformtörekvései miatt egyébként is bírálnak az észak-afrikai országban. Decemberben és januárban további tüntetések várhatók.

Az elmúlt hónapokban Tunézia a nemzetközi hitelezők, elsősorban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomása alá került, amely drasztikus intézkedéseket követel az ország gazdaságának rendbehozására. Tunézia gazdasági visszaesése a 2011-es zavargások következménye. Az akkori tüntetések megdöntötték az 1987 óta hatalmon volt államfő, Zin el-Abidin Ben Ali uralmát.

Így sztrájkolnak a fizetésemelésért a litván tanárok

Az ötödik hete fizetésemelésért sztrájkoló litván tanárok addig folytatják tiltakozásukat, amíg nem teljesítik követeléseiket - közölte hétfőn honlapján a sztrájkolók akcióit összehangoló pedagógus szakszervezet