Fontos bírósági döntés: tizenhárom iskola nem indíthat szeptemberben első osztályt

2

Huszonnyolc általános iskolában jogellenesen elkülönítették, ezzel diszkriminálták a cigány tanulókat, ezt állapította meg a Fővárosi Törvényszék kedden annak a személyiségi jogi pernek az elsőfokú lezárásaként, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen a szegregáció miatt - írja a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI Fotó: Vajda János

A Magyar Nemzet azt írja, a törvényszék határozata kötelezi a tárcát, hogy adjon olyan utasítást az intézményfenntartó szerveknek, miszerint tizenhárom érintett iskolában nem indulhat szeptemberben új első osztály.

hirdetés
hirdetés

Ezek Budapest VII., VIII., IX. és XX. kerületében, valamint Egerben, Hevesen, Karcagon, Ózdon, Salgótarjánban, Szentesen és Tatabányán működnek. A perrel érintett további tizenöt intézmény esetében erre azért nem volt szükség, mert azokat már korábban megszüntették, egyházi kezelésbe adták vagy más módon átszervezték. Az Emminek egyúttal arról is gondoskodnia kell, hogy deszegregációs intézkedési terv készüljön a kisebbségi hallgatók beilleszkedésének elősegítése érdekében.

A minisztérium ötvenmillió forint közérdekű bírságot is köteles megfizetni. A bíróság úgy rendelkezett, hogy ezt a pénzt teljes egészében arra kell költeni, hogy civil szervezetek öt éven át ellenőrizzék az iskolai deszegregációs folyamatokat.

Kaposvári szegregáció: lezárták az ügyet

Lezárult a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája szegregációs ügyének felülvizsgálati eljárása: a Kúria hatályában fenntartotta a Pécsi Ítélőtábla döntését, amely szerint az iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és ezért megtiltotta, hogy a 2017/2018-as tanévtől kezdődően új első osztályt indítsanak - közölte a Kaposvári Törvényszék, miután megkapta a legfőbb bírói testület erről szóló határozatát.

hirdetés

Hozzászólások (2)

AnonIren

Lázár mondatára, miszerint 600 év alatt nem sikerült integrálni ezeket az embereket, ez a válasz. Ha a kormány, ha a minisztérium szegregál, vagy a minisztérium tudtával szegregál az iskola, akkor vajon miért van igaza Lázárnak? Pikantéria, hogy civil szervezetnek kell adni a pénzbüntetést, pedig a civileket most ott "rúgják", ahol tudják. Nem a külföldi támogatás van a háttérben, hanem bosszantja a kormányt, hogy a civilek olyan feladatokat látnak el, amit az államnak kellene, s a civilek erre fel is hívják a figyelmet. A negatív kritikát pedig ez a kormány nem tűri. Az utóbbi időben már Novák Katalin is beállt a sorba, így aztán ha lesz önálló tárcája, akkor jaj annak, aki az irányítása alatt dolgozik majd. Nem jó kilátások a jövőre vonatkozóan, ezért aztán érdemes lenne még jobban megbecsülni és támogatni a civileket, mielőtt észak-koreai szintre süllyed az ország. Az iskolák pedig remekül működhetnének a helyi Önkormányzatokkal együttműködve, ismerve a helyi viszonyokat, lehetőségeket, igényeket, csak ehhez pénzt is kellene nekik adni, anélkül nem megy. Egy budapesti vízfej az ablakán a pesti utcára kinézve nem tud olyan döntést hozni, ami egy vidéki városban megfelelő lenne. A "mamut" minisztérium pedig nehézkes, lassú, döntésképtelen, lekezelő, ...stb. Így nem lesz jobb az oktatás és Lázárnak igaza marad, mert bújtatva megmarad a szegregáció is...!?

Régen nem volt szegregáció.Megbukott ha nem felelt meg a vizsgán.Nem volt szintkülönbség.18 éves koráig tanult a 14
évesekkel,aztán jött a felnőttképzés.Vagy akart valami lenni,vagy ment Vácra.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X