Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Harcolnak a budapesti szülők az iskoláikért

Több budapesti iskolát is megkörnyékeztek egyházak az utóbbi időben.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Arról már írtunk, hogy a görögkatolikus hajdúdorogi főegyházmegye sikertelenül próbált meg átvenni egy józsefvárosi iskolát, miután a szülők elég határozottan álltak ki amellett, hogy nem szeretnék egyházi fennhatóság alatt tudni az iskoláikat.

hirdetés
hirdetés

Egy másik, zuglói iskolát is szeretett volna megszerezni ez az egyház, ám végül attól is elálltak.

Egy másik, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus nevű egyház is két iskolát környékezett meg, és tett nyilatkozatot az átvételre. Eddig a nyolcadik kerületi Vajda Péter Általános Iskolánál, illetve a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál tettek ajánlatot.

Az Index most arról ír, hogy a rendkívül kis egyház - mindösszes nyolc pappal rendelkezik - az államnak tett ígéretet arra, hogy több közfeladatot látnak el. A portál szerint mindkét intézményben megtartották a szülői fórumot, ami feszült hangulatúra sikerült.

A szülők azért háborodtak fel, mert előzetes egyeztetés nélkül jött a szájndéknyilatkozat, és így egyetlen fórum után van két hetük dönteni. Ha a szülők többsége elutasítja a fenntartóváltást, nem adhatja oda a tankerület az egyháznak az intézményt. Ezért hiúsult meg a Deák Diák átadás-átvétele is Józsefvárosban.

Arszeniosz Kardamakisz ortodox püspök az Indexnek azt mondta, ők csak a nehéz helyzetben lévő iskolákon akarnak segíteni. Ezzel arra utalt, hogy nem változtatnának a pedagógiai programon, de mivel hosszú távú terveket a szülők nem láttak, ezt nem lehet biztosan tudni. A városligati iskolában szóban már ígéretet tettek arra, hogy nem lesznek komoly változások, ám a szülők ezt írásban is szeretnék látni.

Az állítólagos megállapodásról az Emmi nem válaszolt a portálnak, az egyház pedig a budapesti görög diaszpórára hivatkozik. A portál visznont arról ír, 252 görög nemzetiségű kiskorú gyerek volt a fővárosban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X