Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

EKINT: Minden második iskolai rendezvényen feltűnik egy politikus

Bár jogsértő az Eötvös Káros Intézet állásfoglalása szerint, hogy iskolák tanulói, tanárai részt vegyenek önkormányzati rendezvényeken és ünnepségeken, mégis minden második iskolával előfordul hasonló.

 

Forrás: Facebook / Vona Gábor
hirdetés
hirdetés

A politikusok előszeretettel látogatnak meg egyes oktatási intézményeket, a jelenség a médián keresztül is ismert, ezért az EKINT egy (nem reprezentatív) felmérés keretében megkeresett 179 pedagógust és diákot, hogy jellemezzék ezeket a rendezvényeket.

A kérdőívet kitöltők 54 százalékának iskolájában vett már részt politikus az iskolai ünnepségen - írja az EKINT közleménye. Szerintük Magyarországon általános jelenség, hogy a pártpolitika és az oktatás összekapcsolódik. A válaszadók 56 százaléka értékelte úgy, hogy a rendezvényeken a politikus visszaélt helyzetével, és legalább részben saját népszerűségének növelésére használta fel az iskolai jelenlétet - teszik hozzá.

Úgy vélik, hogy a politikusok és iskolák közös ünneplése alkalmával szinte elkerülhetetlen az, hogy a gyerekeket direkt pártpolitikai hatás érje.

Sok esetben a politikusok a diákokat egyszerűen politikai haszonszerzésre használják fel, ezért is célszerű kerülni az ilyen helyzeteket

- javasolja a jogvédő és kutató szervezet.

Emlékezetes, hogy Balog Zoltán miniszter a közelmúltban "fehér inges" diákolimpikonokkal készített közös fotót, utalást téve a kockásinges tiltakozókra. A miniszter akcióját több mint száz tudományos diákolimpikon utasította vissza, arra kérve a minisztert, hogy ne használja fel teljesítményüket politikai célokra.

Forrás: Facebook / Balog Zoltán

Szintén a miniszterhez köthető, mikor a putnoki tanuszoda alapkőletételére utazott el 2014-ben, azonban az iskola által szervezett ünnepségen zuhogni kezdett az eső. Nem szakították meg a gyerekek miniszter előtti koreográfiáját, így míg Balog az esernyő alatt állt, a gyerekek eláztak a záporban. Az alapkőletétel óta nem történt semmilyen földmunka az uszoda ügyében, ez országosan is jellemző.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X