Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádó püré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozó késtől - írja egy gyermekeknek szánt új szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni a tévhitekkel.
Az iskolakezdéstől hangos szeptemberi forgatag elcsitulásával Amanda Grant brit írónő Cook School című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés-, mint az olvasás tudományára. A szerző különböző korosztályokra bontva - háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig - ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva.
Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. "A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége" - idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.
Az ismerős forgatókönyv azonban könnyen elkerülhető, ha olyan munkát adunk a gyerekek kezébe, amelyet szívesen és könnyen el is tudnak végezni. A háromévesek még valóban túlságosan kicsik ahhoz, hogy szabadon mozogjanak a konyhában, de az ételek kevergetését, kimérését, vagy összegyúrását nyugodtan rájuk lehet bízni.
A szülők gyakran félnek attól, hogy bármilyen éles tárgyat adjanak a gyerek kezébe. A legtöbb hétéves azonban már kitűnően boldogul egy apró hámozó késsel, és a korai gyakorlat szerzésnek köszönhetően a későbbiekben sem lesz gondja a nagyobb és élesebb konyhai szerszámokkal.
Az írónő - akinek itthon Egészséges babakonyha címmel jelent már meg könyve - igyekszik leszámolni azzal a tévhittel is, hogy a gyerekeknek csak akkor lehet "eladni" egy tál salátát, ha azt bohóc kinézetűre formázzuk. Grant szerint az étel izgalma az ízében rejlik, mindegy hány éves az ember. "Azt mondani, hogy ennek a salátának elképesztően finom íze van, sokkal izgalmasabb, mint arcot csinálni neki" - mondta. Hozzátette: az olvasáshoz hasonlóan, természetesen a főzés esetében is az a cél, hogy a gyerekek idővel élvezetből serénykedjenek a konyhában.