szerző:
Eduline

A Jobbik szerint az, hogy az állam átveszi az alapfokú oktatási intézmények működtetését, önmagában nem garantálja, hogy megmaradnak a kistelepülések általános iskolái, ha ehhez továbbra sem társul megfelelő finanszírozás és elkötelezettség.

Dúró Dóra, a Jobbik oktatási kabinetjének elnöke közleményben reagált a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára által elmondottakra, eszerint az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, míg az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Dúró Dóra szerint ha a fenntartói jogokat elveszik az önkormányzatoktól, akkor a helyi közösségek önrendelkezési joga is jelentősen sérül.

Emlékezetett továbbá, hogy az önkormányzati fenntartású iskolák "tömeges és sok esetben törvénytelen" bezárásának megakadályozására a Jobbik Magyarországért Mozgalom korábban moratóriumot javasolt. Ezt viszont többek között "az önkormányzati autonómiára hivatkozással" bizottsági szinten a fideszes többség nem támogatta.

"Ugyanez a Fidesz-kormány most sokkal nagyobb hatásköröket von el a helyi közösségektől mind szociális, mind egészségügyi, mind oktatási területen" - fogalmazott a jobbikos politikus.

Tállai András önkormányzati államtitkár csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón ismertette az új önkormányzati törvény alapelveit. Hangsúlyozta, hogy minden helyi közösséget megillet majd az önkormányzás joga.

A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - mondta a belügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a helyi adóügyek az önkormányzatoknál maradnak.

A jogszabályjavaslat október-novemberben kerülhet a Ház elé. Az új önkormányzati törvény 2012. január 1-jén lépne hatályba, a feladatátalakítási, finanszírozási változások viszont valószínűleg csak 2013. január 1-jétől, a járások megjelenésével lennének hatályosak - közölte, megjegyezve, hogy egyéb átmeneti rendelkezések is lehetségesek például az oktatás területén.

MTI