szerző:
Eduline

A siralmas érettségi eredmények után újabb felmérés sokkolta a romániai oktatáspolitikusokat és pedagógusokat: Európa országai közül Romániában van a legtöbb analfabéta, a lakosság hat százaléka nem tud olvasni.

A tizenöt év alatti diákok több mint negyven százaléka, a negyedikes tanulók harmincnnyolc százaléka küzd olvasási nehézségekkel – írja a manna.ro. A felnőttek sem állnak sokkal jobban, hat százalékuk nem tud olvasni, körülbelül 150 ezren a nevüket sem tudják leírni, a hivatalos dokumentumokat ujjlenyomatukkal hitelesítik.

©

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai uniós biztos korábban úgy nyilatkozott, hogy "nem nyugodhatunk bele, hogy olyan sok fiatal európainak még mindig alapvető gondjai vannak az írással és az olvasással. A társadalmi kirekesztődés fenyegeti őket, sokkal nehezebben találnak munkát, és elmondható, hogy az életminőségük is rosszabb emiatt." 
   
Csupán nyolc országban (Dániában, Finnországban, Izlandon, Írországban, Máltán, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban) alkalmaznak kifejezetten olvasásfejlesztési szakembereket az iskolákban, hogy segítsék a tanárok munkáját ezen a téren. Milyen a magyar diákok szövegértési készsége? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline