szerző:
Eduline

Több amerikai állam a két és fél hónapos nyári vakáció lerövidítését tervezi, az oktatáspolitikusok szerint inkább év közben kellene két-háromhetes szüneteket tartani.

Június 15-én vége a 2010/2011-es tanévnek

Az oktatási minisztérium adatai alapján 2000-ben másfél millió amerikai diák járt olyan általános iskolába, ahol a hosszú nyári vakáció helyett év közben adták ki az iskolai szüneteket. A tárca szerint 2004-re kétmillióra, 2008-ra pedig két és fél millióra nőtt a „year-round” rendszerben tanulók száma, 2012-re pedig az egyesült államokbeli diákok közel tíz százaléka tanul majd olyan intézményben, ahol a tanrend ezt a felosztást követi.

Miért jó a rövid nyári szünet?

Eugene White, Indianapolis oktatási felügyelője szerint is érdemes átszabni a tanítási szünetek rendszerét, a rövidebb vakációk ugyanis nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is felfrissítik, ráadásul ennyi idő alatt a tanulók is kevesebbet felejtenek.

Egy 2008-as brit tanulmány szerint a hosszú vakáció elsősorban a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű iskolások teljesítményére van rossz hatással, ráadásul a gyerekek a hat-tíz hetes szünet ideje alatt sokkal nagyobb eséllyel kerülnek bajba, mint tanév közben – egyszerűen azért, mert ilyenkor kevesebb szervezett programban vesznek részt.

„A hosszú nyári szünetet eredetileg azért találták ki, hogy a gyerekek is tudjanak segíteni nyáron a gyümölcsszedésben és más mezőgazdasági munkákban” – mondta Sonia Sodha, a kutatás vezetője, aki szerint az ideális az lenne, ha a tanév nyolchetes tanítási időszakokból állna, két terminus között mindig lenne egy kéthetes szünet, a nyári vakációt pedig egy hónaposra rövidítenék le. Mikor kezdődik, meddig tart a 2011-es nyári szünet itthon? Összefoglalónkat a legfontosabb dátumokkal itt találod.

eduline