szerző:
Eduline

Az Országgyűlés szakbizottságához fordul a Pedagógusok Szakszervezete az Útravaló ösztöndíjprogram forrásainak zárolása miatt.

A szakszervezet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményéből értesült arról, hogy az idén nem utalnak forrásokat az Útravaló ösztöndíjprogramban részt vevő közoktatási intézményeknek, illetve nem lesz költségvetési pénz a mentori tevékenységért járó kiegészítő ösztöndíj kifizetéséhez sem. A közleményben a PSZ szerint nincs utalás arra, hogy amennyiben a zárolt összegeket nem használják fel, az iskolák és a pedagógusok megkapják-e a pénzt, illetve a kormány 2012-ben pótolja-e az elmaradt összeget.

A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezni fogja az Országggyűlés illetékes bizottságánál az Útravaló ösztöndíjprogram finanszírozási kérdéseinek áttekintését - az érdekvédelmi szervezet ugyanis úgy ítéli meg, hogy a hátrányos helyzetű diákok felkészítésével foglalkozó közoktatási intézmények költségvetését, valamint az érintett tanulókkal foglalkozó pedagógusok javadalmazását még rendkívüli helyzetben sem szabad csökkenteni. Ez a kormányzati intézkedés veszélyeztetheti az Útravaló ösztöndíjprogram sikerét, a hátrányos helyzetű tanulók felkészítését - írják.

eduline