szerző:
Eduline

Nincs pénze tovább működtetni a kistarcsai Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolát és Gimnáziumot a helyi önkormányzatnak, ezért átadná Pest megyének.

Solymosi Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken elmondta, hogy mivel az állami kvóta nem fedezi a kistarcsai oktatási intézmény fenntartásának évi 20 és 40 millió forint közötti költségeit, a településnek pedig nincs pénze ezt a hézagot tovább betömni, szeretnék a megyei önkormányzatnak átadni a működtetést.
   
A polgármester hozzátette, erre - mivel az iskola fenntartása nem tartozik a kötelező települési feladatok közé - a választásokat követő fél éven belül törvény adta lehetősége van a helyhatóságnak. Ezzel a lehetőséggel szeretnének élni, ha a képviselő-testület a jövő keddi ülésen megszavazza az előterjesztést.
   
Eddig nem volt adóssága Kistarcsának, de a város anyagi helyzete megromlott, így a veszélyek és a kötelező feladatok áttekintése után "meg kell harapnom valamelyik ujjamat" - fogalmazott a polgármester. Szerinte addig kell élniük a lehetőséggel, ameddig erre a törvény módot ad.
   
Első lépésben a megyének át kell vennie az iskolát, az már más kérdés, hogy mit kezd vele - fűzte hozzá. Úgy véli: a szülők nyomásgyakorlásnak szánják, hogy a keddi testületi ülés időpontjára fáklyás tiltakozás szerveznek, bár senki sem akarja megszüntetni az iskolát - mondta Solymosi Sándor.
   
A megyeházán egyelőre nem tudnak a kistarcsai tervekről, de egy korábbi közgyűlési határozat értelmében a megyei önkormányzat nem vesz át települési intézményt, mert nincs pénze a működtetésre - mondta Ambrus András szóvivő az MTI érdeklődésére. Hozzátette: ha mégis ilyen kérés érkezne, akkor kötelesek lennének megoldani a gyerekek elhelyezését, akár úgy, hogy néhány kilométerrel messzebb lévő intézményekben folytatnák a tanulást. A végső szót a közgyűlés mondja ki - közölte.
   
"Ez a város egyetlen, a szomszédos megyei kórház ápolónő-utánpótlását is biztosító szakközépiskolája, ahová 280 nappalis és további 200 diák jár" - magyarázta a szülők képviselője. Ferenczy Lajos értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a városi rang elnyeréséhez is hozzájáruló, népszerű iskolát most épp a tanárember polgármester akarja megszüntetni. A szülők iskolájuk védelmében szervezik a keddi fáklyás tüntetést, ahová "az egyre inkább ellehetetlenített magyar oktatásért aggódó honfitársaikat" is várják - mondta Ferenczy Lajos.

MTI