szerző:
Eduline

Harmadszor jelentkezik a Bécsben tanuló olvasónk, megosztva velünk egy külföldi viszgaidőszak nehézségeit. Saját főiskolájáról Erasmus Program keretében ment Ausztriába.

Hogy belerázódtam-e már abba, hogy németül vizsgázom? Nem is tudom pontosan… Az biztos, hogy a héten már valamivel nyugodtabban vágtam neki a vizsgáknak. Bár lehet, hogy csak azért, mert az egyik kedvenc tanáromnál vizsgáztam.

A héten az egyik vizsgám a „Kommunikáció alapjai”, pontosabban Grundlagen der Kommunikationswissenschaft-ból volt. Ezen az órán a például a kommunikáció céljával, a különböző kommunikációs elméletekkel és a tömegkommunikációval is foglalkoztunk. Ezen a vizsgán talán 17-en ültünk bent, ez volt a második vizsgaidőpont (az első időpontban én épp egy másik vizsgán voltam, s mivel még én sem tudok két helyen lenni egyszerre ;). A vizsga alapjába véve nem volt olyan vészes. Másfél óránk volt rá, de mindenki befejezte egy óra alatt azt a 8-10 kérdést. Le kellett írnunk például; a Humankommunikation bizonyos jellemzőit, a Verstärkerhypothese alapmondatát (ami sehogy nem akart az eszembe jutni), Watzlawick axiómáit, vagy éppen az „Én állapotot” kellett kifejteni.
S igazából 2-est kaptam!

Pontosítok, itteni 2-est kaptam! Az osztrák rendszerben, a némethez hasonlóan az 1-es jelenti a jelest, a 2-es a jót, stb… Úgyhogy egész jó lett! Bár ez még nincs feltüntetve a tanulmányi rendszerben, s hogy lehet, hogy mégis tudom? Csak azért, mert a következő nap a másik vizsgám is ugyanannál a tanárnőnél volt, így ő megmondta nekem.

Szóval a másik vizsgám Einführung in die Kommunikation und Öffentlichkeitsarbeit, azaz "Bevezetés a kommunikáció és nyilvánosság területeibe"-ből volt. Ezen az órán a legnagyobb hangsúly a PR-on volt. S az óra kapcsán megismertem az osztrák média egy részét is. Egyik alkalommal pedig volt egy vendégelőadónk a Wien Energie-től. A vizsgára hatvan akárhányan jelentkeztünk. 12 feladat volt, s ugyanúgy másfél óra állt rendelkezésre. Véleményt kellett arról írnunk, hogy miért is jó a PR, s mi is a pontos megnevezése (természetesen az Osztrák PR Szövetség megfogalmazásában), mi minden egy PR-krízisterv alapja, vagy miként kell fogadni az újságírókat egy Kamingespräch során.

A napokban pedig várom, hogy megjelenjen az eredmény a rendszerben.

A mindennapok továbbra is telnek. Egyik nap jártunk a Vidámparkban is! Kellett egy kis kikapcsolódás és hullámvasút! Tegnap pedig a Burgtheater-ben néztünk körül, majdnem egy órás körbevezetésen. Nagyon szép színház, viszont meglepően kicsi volt belülről.
S újra hosszú hétvége, ami előreláthatólag felkészüléssel a szóbeli vizsgára, egy kis szabadidővel és nagy bevásárlással fog telni.

kriszti